Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Barnmottagningen i Ängelholm teams ska under ett 13-veckorsprogram hjälpa barn med fetma att få mer hälsosamma vanor . Hör det så kallade ”Stjärnteamet” berätta om projektet – och vad barnen själva tycker. Foto: SVT/Stina Sandström

Nytt team ska få överviktiga barn att må bättre

Uppdaterad
Publicerad

Skåne är ett av de län i landet som har högst andel barn med fetma eller övervikt. För att bättre hjälpa dessa barn har nu ett särskilt team startat upp i Ängelholm – där barnen tränar ihop hela höstterminen.

Det så kallade ”Stjärnteamet” träffas en gång i veckan under två timmar för att göra en aktivitet ihop. I gruppen finns 15 stycken barn med dignosen fetma och deras föräldrar, tillsammans med en kurator, sjuksköterska, dietist och sjukgymnast.

– Vi hjälper dom att få en mer hälsosam livsstil och framförallt ha kul tillsammans, säger Åsa Berglund.

Även föräldrar för stöd

Projektet startades för några veckor sedan av medarbetare på barnmottagningen i Ängelholm. Tidigare har de endast träffat barnen var tredje månad men uteblivna besök och långtidsinskrivningar gjorde att de ville hitta ett bättre sätt att nå barnen på.

Med hjälp av pengar från föreningen ”Mjölkdroppen” har nu det särskilda teamet kunnat starta upp.

– Barnen kommer hit 13 veckor i rad ihop med sina föräldrar och stimuleras till fysisk aktivietet, lär sig mer om kost och träffar dietist och fysioterepeut, säger Linge Falk, kurator och projektledare för Stjärnteamet.

Hoppas få fortsätta

Barnen har bland annat fått prova på vattenpolo, styrketräning och hoppa i en trampolinpark. Responsen från barn och föräldrar har hittills varit positiv. Nu hoppas projektledarna på fortsatt finansiering så de kan fortsätta med en ny grupp barn till våren.

– Om inte insatser görs riskerar man att dra upp fetman i vuxen ålder och få exempelvis hjärt- och kärlproblematik och ökad risk för smärta. Men bryter man detta och skaffar hälsosamma vanor har man en större framgångsfaktor, säger Åsa Berglund.

I videon ovan kan du även höra vad några av barnen som deltar tycker om aktiviteterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer