Oklart vem som tar makten i Helsingborg – nu startar politisk snabbdejting

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna blev största parti i Helsingborg efter valet. Men får inte ihop nog stöd för att ta makten. Den borgerliga minoritet som styr i minoritet har blivit ännu mindre. Nu inleder partierna en politisk snabbdejting för att få makten.

Alla röster i Helsingborgsvalet är inte räknade än, det sker först på onsdag. Då kan det bli så att ett mandat flyttas från något politiskt block till ett annat.

Men det påverkar knappast den marsch mot makten som partierna nu inlett. Och den inleds med en politisk snabbdejting – partierna har nu samtal med alla andra för att få ihop en grupp som ska styra Helsingborg.

Valet 2022 Helsingborg

Eller – nästan alla.

Centern nobbar SD

För Centerpartiet, som idag ingår i den borgerliga allians som styr Helsingborg, vill inte ha någon form av samröre med Sverigedemokraterna – som i sin tur hade som mål i valrörelsen att få bort Centerpartiet från makten i kommunen.

Det innebär att Centern tackar nej till att ingå i ett nytt borgerligt styre eftersom de övriga borgerliga partierna inte tar avstånd från SD.

– Det passar oss fint, vårt mål i valrörelsen var att få bort Centerpartiet från det borgerliga styret, säger Michael Rosenberg (SD).

I klippet ovan berättar han att SD:s stöd till andra partier numera är försett med en prislapp.

Prata men inte styra

Men även Kristdemokraterna drar en gräns:

– Vi är beredda att prata med men inte styra med Sverigedemokraterna, säger kommunalrådet Lars Thunberg (KD).

Hans Nelson, nytt liberalt toppnamn i Helsingborg, säger att han vill se ett liberalt borgerligt styre i staden men att partiet så här långt pratar med alla partier.

Christian Orsing har ersatt Peter Danielsson som toppnamn för Moderterna.

– Jag söker mandat för ett fortsatt borgerligt styre. I första hand vill jag ha ett styre utifrån borgerliga värderingar, men vi är beredda att prata sakpolitik med alla, säger han.

S öppnar dörrarna

De blågröna partierna har, som Centerpartiet, dragit ett streck vid SD – där förs inga samtal. I övrigt stänger Socialdemokraterna, som blev största parti i valet, inga dörrar.

– Vi är redo att prata med alla andra partier för att försöka få ihop ett nytt styre i Helsingborg, inklusive de borgerliga, säger Jan Björklund (S).

Såhär sa Jan Björklund (S) och Christian Orsing under valnatten:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Helsingborg

Mer i ämnet