Foto: TT

Anabola steroider på gymanläggningar – dolt problem

Uppdaterad
Publicerad

Nätverket ”Ren träning” ska förebygga försäljning och användande av doping på Helsingborgs gym. Enligt polisen är problemet dolt, men större än vad vi tror.

-  Använder du anabola steroider så riskerar du att bli en blandmissbrukare, säger Erik Sjöquist, områdespolis i fokusgruppen Helsingborg.

Nätverket samlar 16 gym i Helsingborg som tillsammans med socialförvaltningen och polisen ska förebygga doping bland vanliga motionärer. Alla träningsanläggningar har möjlighet att vara med och det är gratis. Nätverket träffas några gånger per år för att få mer kunskap och utbyta erfarenheter.

Cecilia Falkeby. Foto: Jazz Munteanu

– Jag tycker att det är en trygghet att vara med i ”Ren träning” och också en självklarhet att ta avstånd från doping, säger Cecilia Falkeby, personlig tränare och anläggningsansvarig på Puls och Träning.

Enligt Peder Mathiasson, som jobbar förebyggande mot doping på Riksidrottsförbundet, är det cirka 50 000 individer i hela landet som idag använder sig av anabola stereoider. Flera experter vittnar om en stor tystnadskultur, så troligen är siffran ännu större.

– Det handlar om personer som vill bygga muskler på så kort tid som möjligt. Inom den organiserade idrotten är det bara en till två procent som använder sig av dopingklassade preparat, säger Johan Öhman, projektledare på Prodis, Prevention av doping i Sverige.

Stor tillgång på nätet

I dag är det enkelt att få tag på dopingklassade preparat på nätet, allt du behöver är ett kontokort.

Tullverkets statistik pekar också på en ökad efterfrågan. Beslagen av dopingklassade medel i pulverform har mer än dubblerats: från 30 kilo 2015 till 65 kilo 2017.

Enligt Tullverkets presssekreterare Jesper Liedholm används pulvret till inhemsk produktion av preparat som sedan säljs vidare till motionärer.

Erik Sjöquist, områdespolis i Helsingborg. Foto: Jazz Munteanu

Genom nätverket ”Ren träning” har polisen möjlighet att besöka gymmen och komma i kontakt med personer som använder sig av dopingklassade preparat.

– Vi kan komma när som helst, dag och natt, och göra en kontroll. Beroende på hur personen svarar på våra frågor tillsammans med hur man ser ut i kroppen så kan man bli misstänkt för att ha brukat steroider, säger Erik Sjöquist, områdespolis i Helsingborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.