HM blir den tredje kedjan som lämnar Helsingborgs stadskärna. Foto: Simon Melin/SVT

Oppositionsrådet kräver en strategi för att vända butiksdöden

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionsrådet Jan Björklund (S) kräver politiska åtgärder för att få city att leva igen.

Peter Danielsson (M), ordförande i kommunstyrelsen, tror inte att politikerna kan rädda cityhandeln – utan att marknadskrafterna avgör citys framtid.

Jan Björklund (S) vill se att staden startar en utredning i samverkan med butikerna och fastighetsägarna. Den ska ge svar på vilket slags innehåll butikerna ska fyllas med.

Han vill även ha trafikutredning som går till botten med hur det blir lättare att parkera i staden.

App för att hitta p-plats

– Jag tycker exempelvis att vi borde ha en app där man kan se var det finns lediga p-platser i city, säger Jan Björklund.

Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande, bedömer inte att det finns några politiska åtgärder som kan få butikerna att stanna.

Han menar att marknadskrafterna är avgörande:

– Jag kan bara vädja till helsingborgarna, att om man vill ha ett levande city så är det i city vi bör handla, säger han.

Ser fler perspektiv på stängningen

Maria Winberg Nordström (L), kommunalråd, ser inte bara nackdelar med den senaste butiksnedläggningen:

– Det finns två perspektiv, minst. För city är det beklagligt efter H&M är en butik som drar människor till city. För miljön är det bra om stängningen är en effekt av sjunkande försäljning av nya kläder, säger hon till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.