Ordningsvakter blir en allt vanligare syn i de svenska kommunerna. Arkivfoto (beskuret). Foto: Jessica Gow/TT

Miljardnota för kommunernas säkerhetstjänster

Uppdaterad
Publicerad

Kommunernas kostnader för trygghetsarbete har ökat stort de senaste åren.

2018 köpte kommunerna in säkerhetstjänster för drygt två miljarder kronor.

I flera kommuner har ordningsvakter blivit en allt vanligare del av trygghetsarbetet.

En djupanalys som branschföreningen Säkerhetsföretagen beställt från Upphandlingsmyndigheten visar att kommunernas kostnader för säkerhetstjänster mellan åren 2015 och 2018 ökat med 400 miljoner kronor – till drygt 2 miljarder kronor. Senare data än så finns inte.

Siffrorna ska presenteras i en kommande rapport om kommunala ordningsvakter.

Vill också ha större bevakningsområden

Enligt Säkerhetsföretagens analys beror kommunernas ökade kostnader på en kontinuerlig utbyggnad av säkerhetsarbetet. Ett traditionellt säkerhetsarbete med bevakning som sedan byggts på.

–  En del kommuners tillfälliga utryckningar vid exempelvis otrygghet i bibliotek och skolor följt av dedikerade trygghetssatsningar med patrullerande ordningsvakter, säger Li Jansson, branschchef och vice vd på Säkerhetsföretagen.

Enligt Lars Sjöberg på Polismyndighetens rättsenhet är det inte bara fler ordningsvakter som efterfrågats de senaste åren. 

–  Man har också önskat ha större områden än man tidigare hade, säger Lars Sjöberg.

Kommunerna måna om trygghetsarbetet

Sveriges kommuner och regioner, SKR, tror att det kan bli allt vanligare med ordningsvaktsverksamhet i kommunerna.

– Jag tror att alla kommuner är måna om att befolkningen ska känna sig trygg och säker i sin egen kommun så frågan blir alltmer aktuell, säger Greta Berg som arbetar med trygghet och säkerhet på SKR .

Mattias Vajda och hans kolleger har arbetat omkring 15 år som timanställda kommunala ordningsvakter. I klippet kan du höra om hur jobbet förändrats – och även hur en lokalpolis ser på ordningsvakternas arbete.

Lagen om ordningsvakter

Lagen om ordningsvakter, LOV, gör det möjligt att sätta in ordningsvakter på till exempel krogar och evenemang.

Finns det ett ”särskilt behov” att ordningsvakterna ska patrullera ett större område så måste man söka tillstånd hos polisen – ett så kallat LOV3-område.

Idag finns det 500 sådana tillstånd i 54 kommuner och tillstånden omfattar allt från tågstationer, bostadsområden och stadskärnor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.