Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Katharina Sparre och Anette Wiklund från Svenska kyrkan. Foto: Cecilia Hedluind/SVT

”Oroväckande många familjer lever på marginalen inför jul“

Uppdaterad
Publicerad

Få kommuner ger något extra bidrag till utsatta familjer inför jul. I Helsingborg riskerade ett tag 800 hushåll att inte få sitt socialbidrag förrän efter storhelgen. Samtidigt vittnar kyrkan om ett stort behov av stöd just i dessa tider.

Vi möter diakonen i hennes kontor i centrala Helsingborg. Hon vittnar om möten med många ensamstående föräldrar som inte jobbat på flera år och som ser besvikelse i sina barns ögon på julafton.

Svenska kyrkan vittnar även om att helsingborgare med ordnad ekonomi redan på hösten kontaktar dem och undrar hur de kan hjälpa på bästa sätt inför just julen.

– Vi har kontakt med väldigt många familjer som lever helt på marginalen, de är oroväckande och förvånansvärt många. Pressen är extra stor under jul och vi kan inte hjälpa alla, säger diakonen Anette Wiklund.

Förmedlas till behövande

Men sedan tre år samarbetar Svenska kyrkan, Frimurarna och Citysamverkan i Helsingborg med en kampanj för att skänka pengar som sedan förmedlas som presentkort till de mest behövande barnfamiljerna i staden inom den diakonala verksamheten.

Det är få skånska kommuner som ger extra julpengar till behövande. 2017 gjorde SVT en enkät där 21 av Skånes 33 kommuner svarade, men endast tre uppgav att de delade ut något extra till julen.

SVT Helsingborg kunde igår avslöja att Helsingborgs stad först hade för avsikt att inte betala ut försörjningsstödet till drygt 800 hushåll förrän efter jul, men att man nu backar från det beslutet.

Inget extra bistånd

Något extra bidrag går dock inte att få från staden i år.

– I Helsingborg betalar vi inte ut extra bistånd till julklappar eller till de ökade kostnader familjer kan tänkas ha i samband med julen. Normen för ekonomiskt bistånd är utformad så att den ska täcka de kostnader en familj har, utifrån en skälig konsumtionsnivå, säger Nadine Khalil, verksamhetschef på arbetsmarknadsförvaltningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer