Skåne riskerar på sikt att drabbas av svår vattenbrist på grund av det torra klimat, förklarar Christian Wennberg vid Länsstyrelsens vattenenhet. Foto: Johan Dernerlius/SVT

Sinande reserver kan ge skånsk vattenbrist

Uppdaterad
Publicerad

När länsstyrelsen skulle undersöka Skånes grundvatten upptäcktes ovanligt låga nivåer på flera håll. Både de nordöstra och de nordvästra delarna riskerar på sikt att drabbas av svår vattenbrist.

– De stora vattenmagasinen har inte fyllts på under två år, för det har varit torrt. Nu kommer de inte fyllas på något alls för växter kommer att suga upp allt vatten, säger Christian Wennberg vid Länsstyrelsens vattenenhet.

Länsstyrelsen i Skåne fick i uppdrag av regeringen att undersöka grundvattennivåerna i Skåne, då upptäckte de att de var ovanligt låga. Enligt Christian Wennberg är det inte tal om någon kris än, men på sikt skulle det kunna innebära att Skåne drabbas av vattenbrist.

Arkivbild Foto: Johan Dernerlius/SVT

Se hela inslaget här

Bevattningsförbud i Båstad

På vissa håll i Skåne har kommunerna tagit tag i problemet. I Båstad, där de haft problem med vattnet länge införde kommunen bevattningsförbud året om. Speciellt under sommarsäsongen då befolkningen ökar riskerar vattnet att ta slut, men enligt Jonas Håkansson på NSVA är det många som struntar i bevattningsförbudet. 

I år planerar kommunen att skärpa kontrollerna.

– Vi har personal ute i området, ser vi att någon vattnar så kommer vi att säga till, säger Jonas Håkansson, vattenchef på NSVA.

Förbudet i Båstad gäller bara det kommunala vattnet, de som har egna brunnar får alltså fortsätta vattna som vanligt, än så länge i alla fall.

”Kommer få lägre och lägre nivåer”

Samtidigt vill Länsstyrelsen nu hitta fler sätt för att spara på de gemensamma resurserna. Skulle det bli vattenbrist drabbas alla. Enligt Christian Wennberg behövs det en ökad kunskap bland allmänheten för att få bukt på problemet.

– Vi är lite oroliga för om det fortsätter att vara torrt här i Skåne under våren och sommaren så kommer vi få lägre och lägre nivåer. Så det gäller att förbereda sig, säger Christian Wennberg på länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.