Josefine Thorén och Camilla Bergvall ser till att det blir fackeltåg i Helsingborg. Foto: Julia Maric

De tar #metoo från nätet till Helsingborgs gator

Uppdaterad
Publicerad

På söndag arrangeras fackeltåg på flera håll i landet för att uppmärksamma #metoo-rörelsen. I Helsingborg tar Camilla Bergvall och Josefine Thorén upp facklorna.

– Vi hoppas att det här ger en känsla av att helsingborgarna bryr sig om de här frågorna och att det skapar en gemenskap, säger Josefine Thorén.

Metoo har fått en enorm spridning sedan i höstas där tusentals kvinnor och flickor har vittnat om sexuella trakasserier, kränkningar och övergrepp.

Fackeltåg i tjugo städer

Nu vill många hitta ett sätt att ta uppropen vidare på lokal nivå. Ett tjugotal städer i landet arrangerar därför fackeltåg på söndag med start klockan 15. I Skåne är det i Helsingborg och i Kristianstad. I Malmö är fackeltåget inställt.

– Det är fantastisk att det både är globalt och lokalt nu och att så många enas i de här berättelserna. Men samtidigt är det fruktansvärt att det måste behöva göras, säger Josefine Thorén.

Sexualbrotten ökar inte

SVT Nyheter har pratat med polisen som inte ser någon ökning av anmälda grova sexualbrott i Nordvästra Skåne under hösten, men däremot allt fler anmälningar om IT-relaterat sexuellt ofredande ungdomar emellan.

– Ungdomar skickar bilder med könsdelar, samlag och liknande till varandra via sociala medier, berättar Fredrik Johansson, polisassistent.

Vill ta engagemanget till gatorna

Camilla Bergvall och Josefine Thorén hoppas nu få in mer feministiska perspektiv i Helsingborg, dels genom deras organisation FemHbg och genom fackeltåget på söndag.

– Jag hoppas att vi kan ta det här engagemanget från nätet till gatorna och visa att vi är många som står emot sexuella trasaserier och övergrepp. Vi behöver förändring på lokal nivå också, säger Camilla Bergvall.

Fackeltåget börjar vid fontänen i Stadsparken klockan 15.00 med tal och går sedan längs Bruksgatan fram till Stortorget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet