Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En man från Stockholm sitter häktad sedan en längre tid, misstänkt för alltifrån sexuella ofredanden till våldtäkter mot barn på nätet. Foto: SVT

Tidigare dömd nätpedofil misstänks ha utsatt över 80 barn

Uppdaterad
Publicerad
I höst väcks ett rekordåtal mot en stockholmare som misstänks ha utsatt mer än 80 barn för sexuella övergrepp på nätet. Flera av barnen finns i Skåne, enligt en källa.

Förundersökningen mot den misstänkte nätpedofilen har pågått sedan i början av januari 2018 och förhandlingen i tingsrätten väntas pågå flera månader, upp till ett halvår, enligt åklagaren.

– Sett till antalet målsägande så är det ett av de större ärenden vi haft i Sverige, säger Marina Charikova, åklagare på åklagarkammaren City i Stockholm.

Mannen, en snart 40-årig man från Stockholm, har suttit häktad i drygt 1,5 år misstänkt för en rad brott mot barn på nätet, däribland sexuella ofredanden, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och våldtäkt.

Samtliga brott ska ha skett på nätet. Enligt mannens advokat nekar han till samtliga anklagelser.

Inriktad på flickor mellan 8 och 10

Mer än 80 barn, alla under 15 år, är målsäganden i målet – och framför allt ska mannen ha riktat in sig på flickor.

På vilka punkter den misstänkte kommer att åtalas vill åklagaren ännu inte säga.                                    

Mannen har tre gånger tidigare dömts för liknande brottslighet. Den senaste gången, 2017, till fängelse.

Enligt den domen kontaktade han barn via populära appar för barn. I chattkonversationer utgav sig för att vara mycket yngre och fick sedan flickor, ibland under hot och press, att utföra sexuella handlingar på sig själva och dokumentera övergreppen.

Åtalet väntas i höst

I det målet fanns 25 brottsutsatta flickor – i det kommande åtalet är antalet målsägande betydligt fler. Och flera av dem ska vara hemmahörande i Skåne, enligt en källa.

Åklagaren planerar att väcka åtal i höst.

– Det blir som tidigast i slutet av september och som senast i slutet av oktober, om inte något uppstår som gör att utredningen kräver längre tid, säger Marina Charikova,

Barnen själva förmås begå övergreppen

Ny forskning pekar på att barn som blir utsatta för sexualbrott  över nätet mår lika dåligt, om inte sämre än barn som utsatts utanför nätet.

Maria Dufva är kriminolog och expert på brott mot barn på nätet. Barn som utsätts för sexuella brott lägger ofta skulden på sig själva, enligt henne. Foto: Privat

Kriminologen Maria Dufva, som är expert på brott mot barn på nätet, ser flera förklaringar.

– Barnen har själva utfört övergreppen i sina rum. De har förmåtts filma och skicka materialet. De lägger skulden på sig själva. Och så vet barnen, eftersom förövarna säger det, att bilderna ligger kvar för evigt. Och det är ju traumatiserande i sig, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer