Aila Lundquist och Ewa Öhrberg vill varmt rekomendera en cykeltur, säger de. Trampar gör Bo Henrysson, och färden går dit passageraren själv önskar. Foto: Fredrik Svenningsson

Gratis cykelutflykter för äldre – passageraren bestämmer målet

Uppdaterad
Publicerad

En tur längs vattnet, ett besök på kafé med räkmacka, eller en stilla stund på valfri kyrkogård. Och inte en meter behöver Landskronas pensionärer gå själva.

För andra året i rad trampar Bo Henrysson, själv 72, sin cykel med plats för passagerare längs Landskronas gator och parker. Allt som krävs för att få åka med är att man själv är pensionär. Som Aila Lundquist och Ewa Öhrnberg, systrarna som passade på att ta en preimärtur när SVT Nyheter Skåne var på besök.

– Det är så härligt att sitta så här öppet, och känna vinden! säger Aila.

Passageraren styr färden

Plats i cykeln är gratis och bokas via omsorgsförvaltningens Anhörigcentrum, och vänder sig särskilt till dem som har svårt att ta sig ut på egen hand. På plats i cykeln är det bara att säga till Bo vart man vill åka.

-Vilka som åker med brukar vara blandad kompott. En gång har jag slängt upp en rullator på cykeln, och till och med en hund, säger Bo.

Vid stunder av högtid, som födelsedagar eller besök från SVT, pyntas cykeln med flaggor. Och visst drar den nyfikna blickar till sig. Men uppmärksamheten är inget som stör systrarna.

– Nej! Då vinkar vi bara. Vi sitter här och känner oss lite VIP, säger Aila.

Besöker gravar

En del passagerare vill bara susa fram längs vattnet, eller ta en tur till ett kafé och äta räkmacka.

– Det är helt annat än när man cyklar själv, och måste hålla koll på trafiken, säger Ewa Öhrnberg.

Och inte ställer han cykeln på vintern, Bo. Då utrustas sätet med skydd mot kylan. Efter allt trampande har Bo stenkoll på framkomligheten i staden. Den som vill åka till en grav på kyrkogården behöver inte bekymra sig om att det står ”cykling förbjuden” vid infarterna. Bo har förhört sig om tillstånd.

– Det är inga problem, har de sagt. Jag får köra fritt i hela Landskrona pastorat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Landskrona

Mer i ämnet