Bibliotekarien Maria Johansson-Näslund tycker det är bra med personlarm. Hon ser det som ett arbetsredskap för att kunna genomföra sitt arbete. Foto: Tomas Malmberg

Personlarm allt vanligare bland bibliotekspersonal

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler anställda inom kommunen i Helsingborg har personlarm på sig när de arbetar, det visar en undersökning som SVT Helsingborg har gjort. På biblioteken i staden är det obligatoriskt att ha ett larm på sig när man är ute i lokalerna.

– Det är ett sätt att garantera trygghet och säkerhet både hos våra medarbetare men också bland våra besökare, säger Catharina Isberg som är bibliotekschef i Helsingborgs stad.

Det har funnits personlarm i olika stor omfattning inom biblioteken i staden men sedan ett par år tillbaka har omfattningen ökat. Catharina Isberg menar att det som sker ute i samhället speglas även inne på ett bibliotek, då det är en mötesplats för många olika människor:

– Hör möts många olika människor på en liten yta så det är klart att det uppstår friktioner men så har det alltid varit, säger hon och fortsätter:

– Jag ser att vi lägger mer fokus på säkerhetsfrågorna nu för att vi ser att det behövs.

Tillkallar ordningsvakter

Bibliotekarien Maria Johansson-Näslund berättar att larmet används ganska ofta. Dels för att tillkalla kollegor men också för att anropa ordningsvakter.

– Någon gång i veckan så händer det att vi tillkallar ordningsvakter, säger hon.

Men hon känner sig ändå inte otrygg på jobbet.

– Visst är jag vaksam. Vi har många olika personer som besöker oss och det är ju det som är fantastiskt men man har en liten beredskap på att det skulle kunna hända något.

378 personlarm i Helsingborg stad

Fredrik Ever Banke som är säkerhetschef i Helsingborg stad säger att larmen har funnits ett tag i kommunen. Enligt honom har efterfrågan inte ökat under de senaste åren. Sammanlagt finns det 378 aktiva larm inom kommunens alla olika verksamheter.

– Självklart är det tråkigt att någon ska behöva ha ett personlarm. Men vi arbetar med människor på många olika platser, säger han och fortsätter:

– När man jobbar med personer som man inte har någon tidigare kännedom om och som kan bli utåtagerande eller med människor som man redan vet är utåtagerande så är personlarmet en bra säkerhet.

När SVT Nyheter Helsingborg skickar ut en enkät till de olika förvaltningarna i Helsingborgs stad är det flera som svarar att personalen har personlarm. Sammanlagt har Helsingborgs stad 378 aktiva personlarm inom kommunens verksamheter.

De här förvaltningarna uppger att de har personlarm:

– Stadsbyggnadsförvaltningen

– Skol- och fritidsförvaltningen

– Arbetsmarknadsförvaltningen

– Stadsledningsförvaltningen

– Vård- och omsorgsförvaltningen

– Fastighetsförvaltningen

– Kulturförvaltningen.

– Socialförvaltningen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.