Efter hårda kritiken – därför gjorde polisen en reklamfilm

Uppdaterad
Publicerad

Fler än någonsin vill utbilda sig till polis men trots detta står drygt 220 utbildningsplatser tomma under hösten. Nu vill polismyndigheten locka ännu fler sökande – genom en realityserie i flera delar.

För att locka fler att söka utbildningen satsar nu myndigheten på en ny rekryteringskampanj – en realityserie som sänds på sociala medier. Där får tittaren följa fyra poliser i Helsingborg i deras dagliga arbete.

– Här får man en inblick i polisens vardag och det arbetet vi gör. Jag tror det skapar större förståelse och mer respekt för det vi gör, säger Mona Persson, ingripandepolis Helsingborg.

Som SVT Nyheter Helsingborg tidigare berättat har serien väckt många reaktioner och efter kritik beslutade polisen på torsdagen att göra om ett avsnitt.

– Vi fick väldigt stor respons på vår film om ingripandepolisenas vardag och det är väldigt roligt. Men samtidigt kom det en del frågor kring vissa sekvenser i en av filmerna och i väntan på att utreda och dubbelkolla några av dessa frågor valde vi att pausa filmen, säger Per Ek, presschef vid polisen.

Många klarar inte testet

Rekordmånga har i år sökt till landets polishögskolor och antalet har utbildningsplatser utökats från 950 förra året till 1020 i år. Trots detta gick endast 794 personer utbildningen tre veckor in på höstterminen.

Enligt polisen handlar det bland annat om pandemin men också att många inte klarar de tester som görs.

– Det finns många som faller ifrån för att de inte har rätt betygskrav och av dem som kommer till prövning faller de flesta ifrån i begåvning, personlighetstestet och den psykologiska bedömningen, säger Anders Henckel, gruppchef grundutbildningen vid polisen.

Se mer i klippet ovan.

Högskolan i Borås, campus:

Antal platser: 72, Tillsatta platser: 72

Högskolan i Borås, distans:

Antal platser: 72, Tillsatta platser: 72

Linnéuniversitetet, campus:

Antal platser 240, Tillsatta platser: 115

Linnéuniversitetet, distans:

Antal platser: 75, Tillsatta platser: 72

Malmö universitet:

Antal platser: 144, Tillsatta platser: 133

Södertörns högskola:

Antal platser: 192, Tillsatta platser: 191

Umeå Universitet, campus:

Antal platser 175, Tillsatta platser: 68

Umeå Universitet, distans:

Antal platser: 50, Tillsatta platser: 50

Totalt: Tillsatta platser: 773, Antal platser: 1020

21 studenter återupptog även studierna efter ett studieuppehåll och totalt påbörjade 794 studenter utbildningen höstterminen 2020.

Källa: Rekryteringsmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.