Sven Holgersson, polischef i Helsingborg, tyckte poliserna agerade rätt. Foto: SVT

Efter nattens drama – polischef: Det var rätt att skjuta

Uppdaterad
Publicerad

Nattens dramatiska händelse i Bårslöv slutade med att en hotfull man med barn i sin lägenhet sköts med elpistol. Proffsigt agerat, säger polischefen Sven Holgersson.

– Bilderna kan se dramatiska ut när mannen blir omhändertagen och polis använder elpistol. Men i en så utsatt situation är elpistol väldigt lite våld, är Sven Holgerssons analys.

Lite våld?

– Ja. Mannen var beväpnad och hade under insatsen riktat sitt vapen mot polis.

I Skåne är det bara poliser som ingår i regionala insatsstyrkan som är beväpnade med elpistol berättar Sven Holgersson. De ingår nämligen i ett av polisens nationella pilotprojekt.

Första gången elpistol användes

Det är första gången som elpistol används i ett skarpt läge i Helsingborg, enligt Sven Holgersson.

– Alla hjälpmedel som kan hjälpa polisen i våldsutsatta situationer är ju bra. Ju mindre våld vi kan använda ju bättre är det för oss och för den som vi ska omhänderta eller gripa. Därför är det bra med sådana här pilotprojekt så vi kan utvärdera både för- och nackdelar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.