Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sven Holgersson är polisområdeschef. Foto: SVT

Polischefs agerande vid trafikolycka ifrågasätts – utreds internt

Uppdaterad
Publicerad

Poliser och vittnen reagerade på hur Helsingborgs polischef Sven Holgersson agerade vid en nattlig trafikolycka som hans släkting misstänktes vara inblandad i. Nu utreds polischefen internt, rapporterar HD.

I somras inträffade en trafikolycka i ett villaområde i Helsingborg där en bil kört in i en stenmur till en av villorna. Enligt vittnen ska en minderårig släkting till polischefen Sven Holgersson varit inblandad i olyckan.

Enligt Helsinborgs Dagblad var Helsingborgs polischef Sven Holgersson, som bor i närheten, först på platsen och ska enligt uppgifter till tidningen ha skickat iväg släktingen och dennes kompis som befann sig på platsen. Polischefen uppges även ha ifrågasatt kollegornas arbete när de samlade bevis. 

Sven Holgerssons släkting blev skäligen misstänkt för brott efter trafikolyckan men utredningen lades ned eftersom brott inte kunde styrkas.

Utreddes för tjänstefel

I samband med trafikolyckan gjordes även en anmälan mot Sven Holgersson till polisens avdelning för Särskilda utredningar efter hans agerande under natten. En förundersökning om misstänkt tjänstefel inleddes – men fem månader senare lades utredningen ned.

”Vid Särskilda åklagarkammaren utövas inte allmän tillsyn över poliser. Det görs endast en strikt straffrättslig bedömning. Och det som den ledige polischefen har gjort på platsen kan inte bedömas vara myndighetsutövning.”, står det i nedläggningsbeslutet som HD tagit del av.

Sven Holgersson förhördes aldrig och delgavs inte heller misstanke om brott.

– Det hölls en massa förhör i ärendet men inte med honom eftersom jag inte tyckte att han misstänktes för brott. Det han gjorde när han var på plats bedömde jag inte vara myndighetsutövning, säger Martin Tidén, chefsåklagare vid särskilda åklagarkammaren till SVT Nyheter.

Men nu har en skånsk kommissarie lämnat in en överprövning enligt åklagaren och därmed är inte sista ordet sagt i frågan. 

Kan bli arbetsrättsliga åtgärder

Polischefens agerande kan även fortfarande få arbetsrättsliga konsevenser. Nu utreds han internt av ”Gruppen för skiljande och disciplinärende i polisregion Syd” och beslut ska tas om ärendet ska gå vidare till personalansvarsnämnden.

– Brottsmisstanken är ju nedlagd och det får man ha respekt för men om det tas upp av personalansvarsnämnden kan det bli en arbetsrättslig påföljd. Då kan det vara en varning, löneavdrag eller i extremfall uppsägning eller avsked. Men de sistnämnda åtgärderna är primärt när man döms till brott och här är ju brottsmisstanken nedlagd, säger Fredrik Brokopp, ordförande Polisförbundet nordvästra Skåne.

Sven Holgersson är forsatt i tjänst som vanligt. Han säger till HD att han har agerat korrekt och SVT Nyheter Helsingborg söker honom för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer