Polisen inför heta Skånederbyt: ”Vi måste avdramatisera vår närvaro”

Publicerad

På söndag möts HIF och MFF i ett hett Skånederby – en högriskmatch som väntas dra storpublik till Olympia. Polisinspektör Fredrik Brokopp i Helsingborg tror att deras arbete blir en utmaning.

– Uppförsbacken är kanske lite brantare utifrån det allmänna debattklimatet kring fotbollen just nu, jag tror vi behöver vara extra mycket på tå, säger han.

Fotbollssupportrar har bland annat kritiserat polisens agerande kring matcherna och den senaste i raden av missnöje är det beslut som polisen kom med gällande hårdare tag mot bengaler och mindre publik på matcherna.

Fredrik Brokopp är ny i en roll där han ska föra dialog med supportrar och han är kritisk mot polismyndigheten.

– Jag delar kanske inte polisens strategiska syn på de här besluten, jag tycker det är viktigt att kunna säga det, säger han.

”Jobbar med att avdramatisera vår närvaro”

Fredrik Brokopp tror att dialogen med supportrar kommer ge större framgång. Bland annat i form av att vara tydlig varför polisen gör ett ingripande och att skapa en relation med supportrarna inför matchen.

– Vi jobbar mycket med avdramatisera vår närvaro och vårt arbete genom att inte stå i stora grupper, inte ha hjälmarna på när det inte finns behov. Och att vi tidigt hittar en kontakt med supportrarna, säger Fredrik Brokopp.

Du menar också att det är viktigt att känna sig hemma i den här miljön?

– Jag har ett stort intresse för fotboll och jag tror det underlättar mitt arbete, det är viktigt att få kunskap om supporterkultur och fotbollskultur, säger han.

Hör Fredrik Brokopp berätta mer om arbetet inför högriskmatchen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer