Foto: TT

Polisen nedringd om fyrverkeriskjutningar

Publicerad

Polisen har fått in ett trettiotal samtal om människor som skjutit fyrverkerier i Helsingborg under natten mot nyårsaftonen.

I både Kristianstad och Malmö har det skjutits nyårsraketer också, ett tiotal händelser har rapporterats in till polisen från varje ställe.

– Men stökigast har det varit i Helsingborg, hittills har jag gått igenom ungefär 25 ärenden som rubriceras ”ofog med fyrverkerier ” eller ”skadegörelse”, säger Åsa Emanuelsson, presstalesperson vid polisens ledningscentral.

Enligt henne kan det röra sig om ännu fler fall men att de finns bakom brottsrubriceringar som till exempel brand när någon siktat raketen rakt in i en bil eller ett hus som sedan börjat brinna.

– Jag pratade med en kollega som har en känsla av att det här med att skjuta nyårsraketer har spridit sig till fler ställen men det finns ingen statistik på att det blivit värre genom åren, säger Åsa Emanuelsson.

Under nyårsaftonen kommer polisen att ha ökad beredskap för stök och bråk.

Tillstånd för fyrverkerier

Du måste vara 18 år för att köpa, inneha eller använda fyrverkerier. Det kan krävas tillstånd om fyrverkerier ska avfyras i ett tätbebyggt område.

Smällare är förbjudna i Sverige. Fyrverkeriartiklar med knall som främsta effekt får inte heller säljas eller användas i Sverige. Raketer som skjuts upp i luften kan också smälla, men om ljudet bara är en bieffekt är de tillåtna.

När tillstånd krävs för fyrverkerier

När fyrverkerier ska avfyras utomhus kan det krävas tillstånd.

Vid fyrverkerier inomhus vid allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar krävs tillstånd.

På en idrottsanläggning får inte pyrotekniska varor innehas eller användas  om inte polisen gett tillstånd.

Är du osäker på om det krävs tillstånd, kontakta polisen.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.