Polisen i Helsingborg vittnar om flera incidenter med raketer den senaste veckan – hör Torben Pedersen berätta mer här. Foto: SVT/STina Sandström

Flera raketattacker i nordvästra Skåne – polisen orolig

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Nordvästra Skåne vittnar om problem med unga som skjuter raketer både mot varandra och mot allmänheten. Nu görs en riktad insats för att komma åt den illegala användningen av fyrverkerier.

Under veckan har polisen i Nordvästra Skåne fått många samtal från boende rörande raketer och smällar. Bland annat har det varit problem i Söderåskommunerna men också i Helsingborg där polisen vittnar om ett antal incidenter. Exempelvis blev Anneroskolan på Dalhem beskjuten med raketer.

– Där man krossat rutor och slängt in pyroteknik därinne så att räddningstjänst och polis varit på plats, säger Torben Pedersen, ställföreträdande gruppchef på polisen i Helsingborg.

Raketattacker på polis och brandkår

Även blåljuspersonal har blivit direkt angripna.

På Adolfsberg besköts polis och räddningstjänst av fyrverkerier under tisdagskvällen. Även två fordon eldhärjades, troligen på grund av fyrverkeribeskjutning. En person omhändertogs för störande av allmän ordning och polisen upprrättade anmälningar om blåljussabotage, våldsamt motstånd och skadegörelse.

Fler kontroller

För att komma åt den illegala användningen av fyrverkerier gör polisen i Helsingborg i år en riktad insats mot olaglig försäljning.

– Tyvärr finns det ett antal oseriösa försäljare som inte kontrollerar åldern på de som handlar. Därför kommer vi i år ha en särskild insats där vi biträder räddningstjänsten med inspektioner av försäljningsplatserna, säger Torben Pedersen.

Förutom detta förverkar polisen fyrverkerier från ungdomar som då inte kan användas illegalt.

Hör polisen Torben Pedersen berätta mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.