Både människor och djur kan fara illa i värmen. Nu varnar polisen för att lämna kvar någon i en sommarhet bil. Foto: Jon Eeg/NTB scanpix/TT

Polisen varnar: Lämna inte barn och djur i bilen i sommarvärmen

Uppdaterad
Publicerad

Två små barn satt gråtande i en bil som stod i solgasset utanför ett köpcentrum i Helsingborg. Nu varnar polisen för att lämna barn och även djur i varma bilar i sommarhettan.

Polisen berättar om ett telefonsamtal från en person som hittat två gråtande barn i en bil som stod parkerad mitt i solen på en plats i Helsingborg. Bilens rutor var nervevade två-tre centimeter.

Barnets förälder kom till bilen efter några minuter och polisen behövde inte rycka ut.  Det är oklart hur länge barnen satt i bilen och hur de mådde. Men nu varnar polisen: Lämna aldrig barn eller djur i en bil mitt i sommarsolen.

Blir snabbt mycket varmt

– Temperaturen går mycket snabbt upp och det kan resultera i värmeslag, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson, polisens pressinformatör.

När polisen gjorde en test gick temperaturen från 27 till 58 grader på en timme.

Varje sommar tvingas polisen rycka ut och krossa rutor för att rädda vanligtvis djur ut överhettade bilar. Men även allmänheten får lov att krossa en bilruta om situationen bedöms som akut med stor fara för de eller den som finns i bilen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer