Det här automatvapnet hittade polisen vid en husrannsakan i Höganäs. Det är ett av flera vapenfynd som Helsingborgspolisen gjort de senaste dagarna. Foto: Polisen

Nya vapenlagen mest prövad i Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad
Två män häktades i fredags för grovt vapenbrott. Ingen annan tingsrätt i Sverige har hunnit pröva den nya skärpta vapenlagstiftningen lika många gånger som Helsingborgs tingsrätt.

Vid årsskiftet skärptes vapenlagstiftningen. Minimistraffet för grovt vapenbrott har höjts från ett till två års fängelse, vilket innebär obligatorisk häktning av personer som på sannolika skäl misstänks för brottet.

I Helsingborg har den skärpta lagstiftningen redan prövats i tre ärenden. Två män har häktats för grovt vapenbrott, en annan har släppts på fri fot.

SVT Nyheter Helsingborg har ställt frågan till samtliga 48 tingsrätter i landet, av de drygt fyrtio svarande är det bara Värmlands tingsrätt och Solna tingsrätt som uppger att de testat var sitt fall.

Automatvapen skäl för häktning

Förra veckan fann polisen en kalashnikov på en adress i Höganäs. Under fredagen häktades en 20-årig man vid Helsingborgs tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott.

– Det är ju positivt ur ett utredningsperspektiv, så att utredningen inte förstörs, säger Jakob Adolfsson på åklagarmyndigheten i Helsingborg.

Åtal mot 20-åringen väcks senast den 19 januari. Det beslagtagna vapnet ska nu undersökas av Nationellt forensiskt centrum.

– Deras handläggningstider styr hur lång tid allt tar, säger Jakob Adolfsson.

Först ut att pröva nya lagstiftningen

Under fredagen häktades även en 26-åring som greps i Helsingborg förra veckan misstänkt för grovt vapenbrott och grov stöld.

Ytterligare en person, en man i 40-årsåldern, begärdes häktad för grovt vapenbrott. På hans adress fann polisen tre vapen, men detta utgjorde inte skäl för häktning ansåg tingsrätten och mannen släpptes på fri fot.

Av häktningsbeslutet framgår att mannen är fortsatt misstänkt för narkotikabrott och vapenbrott – men av normalgraden.

”Glada för det”

Att två personer redan hunnit häktas beror på att mycket vapen finns i omlopp och ett medvetet polisarbete, enligt Mattias Lööw, chef för Fokusgruppen i Helsingborg.

– Det är frukten av ett långsiktigt arbete mot kriminella nätverk. Men lite slump är det också att dessa ärenden trillar in efter nyår. Det kan nästan se ut som om vi stått och väntat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer