Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är klart att man hellre lagt resurserna på annat håll,” säger Patrik Isacsson, polismästare i nordvästra Skåne, till SVT Nyheter. Foto: SVT

Polisens nota för derbymatchen: 600 000 kronor

Publicerad

Söndagens match mellan Helsingborgs IF och Malmö FF innebar stor polisnärvaro. Och resurserna som matchen krävde av polisen kostade ungefär 600 000 kronor.

– Det ingår i vårt uppdrag att vara där, men det är klart att man hellre lagt resurserna på annat håll, säger Patrik Isacsson, polismästare i nordvästra Skåne.

Patrik Isacsson var kommenderingschef under söndagen och det ingår i polisens arbete att hålla ordning och förhindra konfrontationer mellan supportrar vid större matcher.

– Vi gör en bedömning inför varje match och vi ansåg att vi behövde vara fler poliser än vad vi brukar vara.

Drygt 100 poliser arbetade med att hålla ordning kring matchen i söndags.

– Vid andra, så kallade vanliga matcher, är vi ibland fem poliser, men det kan variera något. Men då blir så klart kostnaden betydligt lägre, säger Patrik Isacsson.

Högriskmatch: ”Inträffade en del bråk”

I summan på 600 000 kronor står polislöner för nästan hela kostanden.

– Det är poliser som skulle arbetat ändå, men det blir en hel del övertid och OB-tillägg också.

Högriskmatcher äger rum i Helsingborg en handfull gånger per år. Men söndagens match bedömdes utgöra allra högst risk av alla matcher i år.

– Det inträffade en del bråk men jag bedömer att vi klarade av att lösa de situationer som uppstod med de resurser vi hade, säger Patrik Isacsson.

Hör Patrik Isacsson berätta mer i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer