Fler och bättre kameror, stängsel och grindar runt fastigheten, är några av de säkerhetsåtgärder som Polisförbundet vill se i Helsingborg. Foto: TT/SVT

Polisfacket: ”Frustrationen växer inne på polishuset”

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått en månad sedan polishusets entré sprängdes i luften. Då hoppades facket på skyndsamma åtgärder för att förbättra de anställdas säkerhet. I dag är facket kritiskt.

– Veckorna drar iväg, men vi ser inte att något händer, säger Åsa Wullf, huvudskyddsombud.

Bara dagen efter sprängningen av polishusets entré berättade Polisförbundet till SVT Helsingborg att de i under tio års tid krävt förbättrade säkerhetsåtgärder.

Då hoppades Åsa Wullf, huvudskyddsombud i Nordvästskåne, att händelsen skulle sätta ökat tryck på säkerhetsfrågan. Så har det inte blivit, anser hon.

Detonation vid polishus

– Jag känner mig besviken. Jag satt med i ett möte med ledningsgruppen i veckan och jag hoppats få tydligare svar kring vilka åtgärder som ska vidtas, och vilka datum man avser att sätta igång.

Fler och bättre kameror

Facket kräver bland annat fler och bättre kameror runt fastigheten. Man vill ha stängsel och grindar, åtminstone runt entrén. Och stängsel runt personalparkeringen, där det förekommit incidenter med skadegörelse.

– Jag hade önskat klarare besked i de här frågorna. Nu tycker jag att ledningen fastnat i hur man ska bygga upp entrén och receptionen, men de gamla problemen kvarstår.

– Vi har en frustration internt och den växer, fortsätter hon. Mycket fokus läggs på hur vi ska finnas till för allmänheten, men vi är dåliga på att ta hand om oss själva.

”Ska inte kapsla in oss”

Patric Heimbrand, polisområdeschef, anser dock att säkerhetsarbetet är prioriterat.

– Vi hade en stor riskgenomgång bara veckan innan sprängningen inträffade. Redan då identifierade vi en del brister. Det här arbetet är prioriterat och har fått en ordentlig skjuts framåt, säger han.

Alla åtgärder som facket och de anställda kräver kommer inte kunna hörsammas fullt ut, enligt Patric Heimbrand.

– Vi kommer att förstärka skyddet av polishuset. Det handlar om om att vi behöver stängsla in, lysa upp och kameraövervaka bättre än vad vi gör i dag.

– Men det är alltid en avvägning. Vi ska inte kapsla in oss i det öppna samhället. Sedan handlar det om både nationella och regionala ekonomiska prioriteringar. Det finns fler polishus i landet, vissa är betydligt mer utsatta än det här.

Läs mer: Filmer och 500 förhör kan spåra bombmannen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Detonation vid polishus

Mer i ämnet