Dagen poliser har blivit bättre på att upptäcka förare som kör påverkade av droger. Det bedömer Farid Umeflod, trafikpolis vid Helsingborgspolisen.

Polisfokus på trafiken: Fler förare påverkade av droger än alkohol

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i nordvästra Skåne stoppade nio förare som var påverkade av narkotika under förra veckan. Långt fler än vad som var påverkade av alkohol.

– Jag är inte förvånad, säger Farid Umeflod vid Helsingborgspolisen.

Totalt gjorde polisen nästan 2.300 kontroller av trafikanter i nordvästra Skåne under förra veckan, som var den nationella Trafiksäkerhetsveckan.

”Vår färdighet har ökat”

Nio förare visade sig vara påverkade av narkotika, medan tre förare körde med alkohol i blodet.

Fler var påverkade av narkotika än alkohol, är det ett trendbrott?

– Jag skulle säga att dagens poliser har blivit mer kompetenta när det gäller att upptäcka drogmissbruk, det är en färdighet som har ökat, säger Farid Umeflod, trafikpolis vid Helsingborgspolisen.

– Vi kontrollerar flöden där man har större möjlighet att upptäcka folk som är påverkade, utanför Systembolagen och uteserveringar exempelvis. Och våra patruller känner igen bilar, som vi vet används av multikriminella. De stoppas selektivt.

Krävs mer för att hitta drogpåverkade

Alkoholpåverkade förare upptäcks oftare i samband med att polisen gör utandningstester. För att upptäcka drogpåverkade förare gäller det att polisen observerar kroppsliga signaler.

Vid misstanke om drograttfylleri får föraren lämna ett blodprov.

– Kroppen får en viss påverkan när man är narkotikapåverkad: vi tittar på ögonen, om personen talar forcerat eller sluddrar, ja det finns en uppsjö av nyanser.

Utöver rattfyllorna hittade polisen även fyra personer som var efterlysta, ett vapen i en av de kontrollerade bilarna liksom stöldgods.

”Detta är vad man hittar”

Dessutom fick polisen stopp på sex personer i Landskrona som körde olovligt, och lika många i Ängelholm.

– Det här är inget som förvånar mig. När vi gör fordon- och förarkontroller så är detta vad man hittar, säger Farid Umeflod.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.