Foto: Åsa Svennebäck

Polisstationen i Åstorp bommas igen – bristande säkerhet för personalen

Uppdaterad
Publicerad

Polisreceptionen i Åstorp slår igen på obestämd tid. Anledningen är bristande säkerhet för personalen.

Receptionen har varit bemannad en dag i veckan sedan september förra året. Då öppnades den som ett led i polisens nya satsning att finnas närmare medborgarna.

Nu bommas receptionen igen helt och hållet, men på obestämd tid.

I dag är Åstorps polisreception ett öppet kontor, vilket inte är säkert för personalen, menar polisens huvudskyddsombud i nordvästra Skåne.

– Det är som öppen gata från vägen in till kontorslokalerna, när vi har gjort riskanalysen har vi kommit fram till att säkerheten inte är bra. Dörren in är olåst och sedan är det en direktpassage vidare till personalutrymmen, säger Åsa Wulff.

Förbundets säkerhetsarbete kring Åstorps polisreception grundar sig bland annat i en händelse från i höstas.

– En påverkad man klev då in i lokalerna och stökade omkring, det var tur att det fanns en polis som kunde avvärja situationen, säger Åsa Wulff.

Kan inte utesluta en permanent stängning

Ambitionen är att bygga en traditionell reception.

– Så att det finns möjlighet att stänga en lucka innan ett angrepp är pågående, säger Åsa Wullf.

Anders Isgren, lokalpolisområdeschef:

– Vi gör vårt yttersta för att ha det öppet, samtidigt vill vi inte äventyra personalens säkerhet. Vi prioriterar detta högt och hoppas hitta en lösning, säger han.

Finns det risk att receptionen stänger för gott?

– Det tror jag inte, vi kommer hitta en lösning på detta. Det har varit målet hela tiden. Men jag kan inte utesluta det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.