• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Foto: SVT

Politisk oenighet om tiggeriförbud i Örkelljunga

Publicerad

Kommunfullmäktige i Örkelljunga har sagt ja till att införa tiggeriförbud i Orkelljunga. Men det var ingen politisk enighet bakom beslutet. Den styrande alliansen är splittrad i frågan.

Det började i Velliinge där ärendet gick ända upp i högsta förvaltningsdomstolen. Men 2018 fick kommunen ja till ett lokalt beslut om förbud mot att tigga på gator och torg. Sedan följde en rad kommuner efter.

Nu sällar sig också Örkelljunga till den skaran. Kommunfullmäktige har beslutat om att förbjuda tiggeri i de centrala delarna av kommunen.

Men politikerna var djupt oeniga. Bara Sverigedemokraterna och Moderaterna, som tillsammans har en majoritet, har sagt ja. Alla andra säger nej, även Kristdemokraterna och Centerpartiet som styr kommunen i en allians med M.

– Att fortsätta styra tillsammans efter det här kan gnaga lite i hjärtat, men vi visste ju var Moderaterna stod i den här frågan, säger Magnus Håkansson (KD).

Förslaget från SD

Förslaget kom från början från SD som bland annat pekade på riskerna med att kriminella nätverk kan ligga bakom tiggandet.

– Vi vet inte om just de här tiggarna är utsatta för kriminella nätverk, men vi vill förebygga att det blir så, säger Niclas Bengtsson (SD ).

Moderaternas Christian Larsson delar uppfattningen, men vet inte heller om det verkligen är så.

– Vi kanske borde ha haft ett bättre underlag, men vi har inte de muskler som krävs för en sådan utredning.

KD vill inte ha förbud

Kristdemokraterna säger nej till tiggeriförbud.

– Det handlar mycket om hjärtat. De är fattiga, det är svårt att säga nej till en utsträckt hand, säger Magnus Håkansson (KD).

Han har inte fått intrycket av att kriminella nätverk styr dem, en annan medlem i partiet har lärt känna tiggarna.

– Och inget tyder på det.

Bara på en punkt är alla överens: Varken Örkelljunga eller nån annan kommun borde behöva fatta beslut om tiggeriet.

– Partierna på riksplanet borde säga ja eller nej till förbud så att samma gäller överallt, säger de tre politikerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.