Även om Praktnejlikorna ser lite trötta ut i höstmörkret är de redo att bli planerade i Sandhammarens naturreservat. Foto: Anna Bank, Fredriksdal museer och trädgårdar / Erik Ragnar Danielsson, SVT

Praktnejlikan får konstgjord andning för att överleva

Publicerad

Fredriksdal hjälper rödlistade växter att överleva. I veckan är det dags för Praktnejlikan att flytta ut i det fria, ner till Österlen där fröna plockades för tre år sen.

Tillsammans med Lunds botaniska trädgård och Länsstyrelsen arbetar Fredriksdal med att rädda vissa rödlistade växter. De tar fröer från de vilda växterna och odlar sen plantor som kan planeras tillbaka i sin naturliga miljö när de är redo.

Nu är Praktnejlikan redo att återvända till Sandhammarens naturreservat på Österlen.

– Praktnejlikan finns bara på vissa platser här i Skåne, och uppe i Norrbotten, så den är ganska ovanlig. Den har det rätt kämpigt och är rödlistad som starkt hotad så det vi gör är lite som konstgjord andning, säger Jakob Sandberg som arbetar som botanist och landskapsvårdare på Fredriksdal.

Flera faktorer gör den rödlistad

Praktnejlikan är hotad av flera anledningar. Dels för att marken där den trivs inte används som betesmark i samma utsträckning längre. Det gör att ängarna växer igen och plantorna inte får den mängd ljus de behöver för att trivas.

Men att den är rödlistad som starkt hotad beror också på att de få populationer som finns är väldigt avskilda från varandra.

– De växter på färre än tjugo platser i hela Sverige. Knappt tio av platserna är här i Skåne, och resterande är uppe i Norrbotten. Det gör att plantorna inte kan dra nytta av en mer jämn fördelning över Sverige, och därav är respektive plats där de växer väldigt utsatt, säger Jakob Sandberg.

I videon visar Jakob Sandberg vad som kan vara årets sista blommande Praktnejlika.

Fakta om rödlistning

Rödlistning handlar om att bedöma arters risk att dö ut (populationsminskning).

En vanlig art kan alltså bli rödlistad trots att man ser den överallt på grund av att populationen minskat kraftigt.

För att arter ska bedömas på liknande sätt finns ett antal kriterier som avgör vilken kategori arten hamnar.

A Populationen minskar kraftigt

Minst 15 % populationsminskning under 10 år eller tre generationer.

B Population med begränsad utbredning som minskar

Litet utbredningsområde (<40 000 km) eller liten förekomstarea (<4 000 km).

Samt minst 2 av 3 underkriterier:

1. Kraftig fragmentering eller få lokalområden, 2. Fortgående minskning, 3. Extrema fluktuationer dvs. att det varierar mycket.

C Populationen är liten och minskar (<20 000 individer).

D Populationen är mycket liten (<2000 individer) eller har mycket begränsad förekomstarea (<40) km. Vilket gör arten känslig för påverkan eller slumpfaktorer. Inte nödvändigtvis någon pågående minskning.

E Utdöenderisk i siffror Kvantitativ analys av utdöenderisk, Population Viability Analysis (PVA), indikerar minst 5 % risk att arten dör ut inom 100 år.

Källa: artdatabanken.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.