Möt Ulf och Lena Andersson från Helsingborg har letat fritidshus i snart två år. Här på visning i Örkelljunga. Foto: Cecilia Hedlund/SVT

Priserna på fritidshus stiger när fler söker lugnet i skogen

Publicerad

Priserna på fritidshus har pekat spikrakt uppåt sedan pandemin slog till förra våren. I Örkelljunga har svenskarna tagit över den marknad som tidigare dominerats av danskarna.

Något dramatiskt har hänt på bostadsmarknaden under pandemin. Förutom den generella prisökningen på villor och bostadsrätter märks även ett stort sug efter fritidshus.

– Tankarna på fritidshus hade nog funnit hos många tidigare, sedan kom pandemin och då gjorde många slag i saken. Människor ville ha någonstans att fly, säger Henrik Linderos, mäklare på Länsförsäkringar fastighetsförmedling i Örkelljunga.

– En annan sak är distansarbetet som ökat möjligheterna att kunna jobba hemifrån.

Snabbare avslut

Snittpriset för ett fritidshus i Örkelljunga ligger på 1,4 miljoner kronor. Före pandemin gick en sommarstuga för i snitt en miljon kronor.

En annan tendens är att affärerna går snabbare:

– Vi ligger på mellan sju och 12 dagar från det att annonsen läggs ut tills dess att kontrakt skrivs. En normaltid för ett par år sedan hade varit två månader. Så det går ohyggligt fort i dag, säger Henrik Linderos.

Köparna kommer framför allt från storstadsregionerna Malmö och Helsingborg. I Örkelljunga lockas de av tystnaden och närheten till skog och sjö, enligt Henrik Linderos.

Tror suget håller i sig

Nu är det inte längre holländare och danskar som drar i objekten.

– När danskarna inte kommit över sundet för att titta på hus eller skriva kontrakt har de ersatts av svenskarna.

Förhoppningsvis ser vi nu slutet på pandemin, kommer människor återgå till gamla semestervanor och börja resa istället?

– En del säkert. Men jag tror effekterna håller i sig. Vi kommer fortsätta att söka oss till familjen och lugnet, säger Henrik Linderos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.