Privata tandläkare varslas om korttidspermitteringar. Foto: TT

Privata tandläkare varslas om permittering – mottagningar i Helsingborg berörs

Uppdaterad
Publicerad

Vårdkoncernen Praktikertjänst äger omkring 900 tandläkarmottagningar runt om i landet. Nu varslas de anställda om permittering till 60 procent. I hela Skåne berors 170 tandläkare och i Helsingborg ett 50-tal.

Coronasmittan har i princip tömt Praktikertjänsts mottagningar.

– Det ser lite olika ut runt om i landet som generellt har många patienter avbokat, säger Erik Magni, presstalesperson för företaget.

Coronavirus i Skåne

Och nu varslas 3 200 anställda på 900 olika mottagningar i hela landet. Från måndag och ett halvår framåt gäller korttidspermitteringar till 60 procent.

Ingen brist på utrustning

Men de enskilda mottagningarna har möjlighet att påverka permitteringarna.

– Beroende på hur det går kan de välja 20, 40 eller 60 procent utifrån hur mycket de kan jobba på, säger Erik Magni.

Däremot har företaget ingen brist på skyddsutrustning.

– Vi har tillgång till det material som vi behöver. Men vi har överlag en äldre patientgrupp än Folktandvården, medelåldern hos oss är 60 år. Många håller sig inne nu.

Begär statligt stöd

Samtidigt ansöker Praktikertjänst om preliminärt statligt stöd för korttidspermitteringarna från Tillväxtverket för sex månader från och med den 30 mars.

Praktikertjänst har också påkallat förhandling med samtliga fackförbund som berörs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet