Hilda Nilsson, Sveriges värsta kvinnliga seriemördare. Foto: Polisen

Lyfte seriemördare som viktig för historien – väcker starka reaktioner

Uppdaterad
Publicerad

Projektet Kvinnokarta Helsingborg har lyft fram flera kvinnor som betydelsefulla i den lokala historien. En av dem är seriemördaren Hilda Nilsson, som dömdes till döden för att ha mördat åtta barn. Något som får stark kritik i bland annat sociala medier.

Kvinnokarta Helsingborg har pågått i tre år och avslutas i januari.

Knappt 30 kvinnor, varav flera är anonyma, har lyfts fram som viktiga och betydelsefulla för Helsingborgs historia.

Valet att lyfta Hilda Nilsson, Sveriges värsta kvinnliga seriemördare, har väckt reaktioner i sociala medier. Hilda Nilsson mördade åtta fosterbarn.

– Vi har fått frågan om varför hon är med många gånger, bland annat under våra föreläsningar om projektet, säger projektledaren Camilla Bergvall.

Varför är hon viktig för historien?

– Vi lyfter inte fram henne som en förebild, vi romantiserar inte hennes gärningar – utan i stället den kontext som hon verkade i och hur det var möjligt att hennes gärningar kunde begås, säger Camilla Bergval.

Starka reaktioner: ”Märkligt resonemang”

Förutom under projektets föreläsningar så har valet av Hilda Nilsson väckt starka reaktioner i bland annat sociala medier. Flera tycker det är märkligt att Hilda Nilsson benämns  som betydelsefull.

En av dem är Richard Glantz.

– Jag reagerar på uttrycket att Hilda Nilsson är ”viktig och betydelsefull” för historien. Är en person som mördar barn viktig? Nej, jag tycker nog inte det, säger han.

”Kvinnor får en undanskymd roll”

Kan du förstå folks reaktioner på att Hilda Nilsson finns med som en betydelsefull person?

– Jag blir förvånad – men jag tror det handlar om kön. Läser man till exempel en historiebok så handlar de bara om om männen som begått grova gärningar. Och när kvinnorna lyfts fram så är de goda, superheliga personer. Vi valde att inte bara lyfta fram människor som gjort goda saker, säger Camilla Bergvall.

– Jag tycker att Kvinnokarta Helsingborg gör ett jättebra jobb – och jag håller med om att kvinnor, oavsett vad de gjort, har en alldeles för undanskymd roll i historien, säger Richard Glantz.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.