Se klippet där Ismail Mashhadani och Henor Krasniqi berättar om hur de bidragit till utställningen. Foto: Minna Korsgren/SVT

Räddningstjänsten satsar på konst för att nå unga

Uppdaterad
Publicerad

Varje brand är en berättelse, det är räddningstjänsten i nordvästra Skånes ingång när de nu skapat en konstutställning för att nå ut till skolklasser. 

Utställningen baseras på samtal med lokala ungdomar, den utgår från sju teman som olika myndigheter menar innebär en risk.

– Syftet är att göra unga människor medvetna om risker runt omkring sig, berättar projektledaren Ester Roxberg.

Många bränder anlagda – vill undvika unga gärningsmän

Det handlar om brand, grupptryck, otrygg miljö, missbruk, sociala medier, brottslighet och psykisk ohälsa.

– Varje bransch har sin berättelse, vår är att ungefär var fjärde brand i Sverige är anlagd därför tycker vi att det är viktigt att fånga upp ungdomar för att i god i tid förebygga att de inte hamnar i de situationerna, säger Ester Roxberg.

Studenter från Konstfack i Stockholm har pratat med lokala ungdomar i högstadie- och gymnasieåldern och därefter skapat konstverk som ska väcka en diskussion kring de olika riskerna. I höst bjuds skolklasser in för att ta del av utställningen på skoltid.

Satsar tre miljoner

Utställningen är en del av ett projekt som totalt kostat tre miljoner kronor och som finansieras av Allmänna arvsfonden.

Det är unga och äldre som räddningstjänsten verkligen vill nå ut till när det gäller det förebyggande arbetet. Idag når man unga främst genom besök av brandmän på skolorna och studiebesök på Brandorama i årskurs fem.

– Dessutom erbjuder vi konsekvenssamtal i samband med incidenter, då är det visat att man är som mest mottaglig för information, säger Johan Lindström som är chef för det förebyggande arbetet inom räddningstiänsten i Skåne nordväst.

Ska räddningstjänsten skapa konstutställningar?

– Ja det tycker jag. Det här är ett spännande sätt att testa som ett komplement till våra andra utbildningsinsatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.