Christer Ängehov kräver åtgärder på trafikerade och olyckstäta E6. Foto: Gustaf Wallinder/SVT/Mikael Nilsson

Räddningstjänsten vill ta del av kameraövervakning i realtid på E6

Publicerad

E6 har varit mycket olycksdrabbad genom åren. Nu kräver räddningstjänsten åtgärder – bland annat vill de få möjlighet att ta del av kameraövervakning i realtid.

Den hårt trafikerade E6 mellan Helsingborg och Trelleborg har varit en omdiskuterad vägsträcka i många år.

Omkörningsförbud för lastbilar

Senast under förra året införde Trafikverket omkörningsförbud för lastbilar under vissa tider på dygnet. Sedan dess har antalet olyckor minskat. Men det är inte tillräckligt, menar räddningstjänsten.

– Vi vill uppnå en nollvision, noll döda och noll skadade i trafikolyckor – vi vill också uppnå en nollvision kring antalet trafikolyckor, säger Christer Ängehov, förbundsdirektör på räddningstjänsten.

Önskemål från räddningstjänsten

Räddningstjänsten har en rad önskade åtgärder på sträckan.

En av dem är att få ta del av Trafikverkets kameraövervakning som sker i realtid.

– Så att man snabbt i realtid kan se om det händer något, för att se hur stor olyckan är och hur stort räddningsbehov som behövs, säger Christer Ängehov.

– Åker vi ut skapas kraftig köbildning. Genom kamerorna kan vi bland annat göra bedömningen att inte alls åka ut, vilket minskar trycket på vägen, fortsätter han.

Frågan utreds

Trafikverket håller på att utreda möjligheterna.

– Det jobbar vi med, vi har ju en diskussion med räddningstjänsten. Men det ska inte vara några konstigheter, säger Jack Bårström på Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.