Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kommunställda i Ängelholm flyger – det visar en rapport som omfattar 18 skånska kommuner. En bekvämlighetsfaktor, menar miljönämndens ordförande. Foto: TT

Rapporten: Här flyger kommunanställda mest – ”Har bara fem minuter med bilen till flyget”

Uppdaterad
Publicerad
I Ängelholm flyger kommunanställda överlägset mest. Det visar en rapport som jämför 18 skånska kommuner, som deltar i ett projekt som handlar om att minska utsläpp.

– Det är nog en bekvämlighetsfaktor, det tar bara fem minuter med bilen till flygplatsen i Ängelholm, säger Staffan Broddesson (C), miljönämndens ordförande i kommunen.

Robin Holmberg (M), kommunstyrelsens ordförande, menar att det finns flera förklaringar att de dominerar tjänsteresorna.

– Det är ju smidigt med den förbindelsen vi har i Ängelholm, men för att kompensera för att vi flyger så har vi tecknat avtal med flygbolaget kring biobränslebiljetterna som minskar utsläppet med 70 procent, säger han.

Länsstyrelsen: ”Finns andra sätt att jobba på”

Länsstyrelsen Skåne, som projektleder arbetet med ”Ett fossilbränslefritt Skåne”, menar att flygresorna för kommunanställda i Ängelholm är många.

– Ängelholms kommuns lösning är att man betalar för biobränsle, säger Eric Eliasson.

– Sen ska nog kommunen inte stirra sig blind på den lösningen. För det första ska kommunerna fråga sig hur de ska ta sig till Stockholm – och då är tåg det första alternativet, säger Eric Eliasson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer