Malin Rantzow är gruppchef för lokalpolisen i Helsingborg. Foto: Jazz Munteanu

Region Syd har fått in flest vapen i landet

Uppdaterad
Publicerad

Vapenamnestin som pågått under tre månader är nu avslutad. Och polisen i Helsingborg har hittills kunnat räkna ihop till 161 insamlade vapen.

Det gör Helsingborg till den tredje största orten för insamlade vapen orten i region Syd, efter Kalmar och Lund.

– Det är mest jaktvapen som har kommit in och det är gemene man som lämnat in dem, säger Malin Rantzow gruppchef i lokalpolisområde Helsingborg.

Nu återstår att polisen ska undersöka vapnen för att se om de kan härledas till de kriminella miljöerna.

– I Helsingborg har vi hittills fått in ett avsågat hagelgevär som var anmält stulet. Där har vi en viss fingervisning att det kan ha kommit från den kriminella miljön, säger Malin Rantzow.

Färre vapen än tidigare

Men jämfört med 2013 års vapenamnesti förväntas en minskning av antalet insamlade vapen, sett till hela riket. Enligt polisen siffror från den 27 april har det hittills inkommit totalt 9 784 vapen eller vapendelar. Under 2013 fick polisen in cirka 15 000.

– En förklaring kan vara att det inte är jättelängesen vi hade en amnesti. Av förklarliga skäl kan det finnas färre vapen att lämna in denna omgång, säger Malin Rantzow.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.