Beslagen av narkotika har ökat kraftigt. Foto: SVT

Rekordbeslag av knark i södra Sverige

Tullen i södra Sverige beslagtar allt mer narkotika. Bara de första månaderna i år har man beslagtagit mer än hela förra året.

– Det är framförallt amfetamin, heroin och cannabisprodukter som har ökat jämfört med förra året, säger Martin Petersson, biträdande gränsskyddschef på Tullverket.

De tre första månaderna förra året tog tullen knappt tre hundra kilo marijuana och cannabisharts, i år är motsvarande siffra över 1,3 ton. När det gäller heroin ökade mängden från 2,6 kilo till 46 kilo och metamfetamin och amfetaminet ökade från 3,5 kilo till nästan ett halvt ton.

TV: Se hela inslaget här

Satsat på lastbilar

Martin Petersson tror att förklaringen är att tullen satsat på att kontrollera den tunga trafiken.

– Vi tar ju ungefär lika många beslag varje år. Skillnaden är ju nu att vi uppdagat fler grövre brott än vad vi har gjort under tidigare år. I en personbil kanske vi hittar tiotals kilo medan vi i en lastbil kan hitta hundratals kilo.

Hur mycket han ni hittat i en enskild lastbil?

– Väldigt mycket, jag kan inte uttala mig mer än så, säger Martin Petersson.

LÄS MER: Hundratals fast i insats mot spritbussar

Vet inte hur mycket de missar

Om det här är en indikation på att smugglingen av narkotika ökat är svårt att säga enligt Martin Pettersson.

– Det är ju inte direkt någon som hör av sig till oss efter att de har lyckats smuggla in någonting så det är väldigt svårt för oss att göra beräkningar på hur mycket vi tar, säger han. 

– Men det är en jättestor markant skillnad i år jämfört med tidigare år. I fall vi på något sätt har lyckats stoppa några kranar vet vi inte riktigt idag för det kan ju ta ett tag innan gatupriset ändras.

Beslag av narkotika

Visa

Amfetamin/Metamfetamin   

Jan-Mars 2015    57 kg 

Jan-Mars 2016    3, 55 kg

Jan-Mars 2017    458 kg

Marijuana/Cannabisharts

Jan-Mars 2015     123, 9 kg 

Jan-Mars 2016     285  kg

Jan-Mars 2017    1 304 kg

Heroin

Jan-Mars 2015     1,1 kg 

Jan-Mars 2016     2,6 kg

Jan-Mars 2017    46 kg

Källa: Tullverket

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer