Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör rapsodlaren berätta om rekordpriserna i klippet. Foto: Ninni Mikael/SVT

Rekordhöga priser på raps: ”Historiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Brist på export av spannmål och sämre skördar har bidragit till att priset på raps nu ligger på rekordnivåer. Odlaren Magnus Rafsten utanför Landskrona är försiktigt optimistisk.

De höga rapspriserna beror dels på kriget mellan Ryssland och Ukraina, men även på att Kanada har haft sämre skördar. Detta har lett till att det är ett underskott av raps, vilket i sin tur leder till att priserna ökar på världsmarknaden.

– Det är det högsta priset vi sett på världsmarknaden. Det är historiskt höga priser och jag hoppas att vi får en bra skörd i år. Så här långt ser de flesta skånska rapsfälten bra ut, men snart behöver grödan regn för att inte skörden ska begränsas, säger Anneli Kihlstrand, vd för Sveriges frö- och oljeväxtodlare.

Kan fortsätta stiga

I förra veckan beslutade Indonesien att de skulle sluta exportera palmolja.

– Om exportstoppet består kommer priset på de vegetabiliska oljorna, däribland rapsoljan, sannolikt fortsätta uppåt, säger Anneli Kihlstrand.

Även priset på gödsel har stigit.

– Kriget i Ukraina har gjort att det skenat uppåt. Det är betydligt dyrare nu än vad det varit tidigare, men det är positivt att priserna på raps har ökat, säger rapsodlaren Magnus Rafsten.

Hör honom berätta mer om rekordpriserna i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer