Många äldre får vänta rekordlänge på plats på ett vårdboende. Foto: TT/Arkiv

Rekordlång kö till vårdboende i Helsingborg

Publicerad

Just nu står 154 personer i kö för en plats på vårdboende. Det är den längsta kön någonsin. En majoritet har väntat mer än tre månader.

Enligt reglerna i Helsingborgs stad ska ingen behöva vänta längre tid än tre månader på en plats på ett vårdboende. Men nu går staden igenom det taket. Just nu väntar 154 personer på en plats – och det är en rekordlång kö, enligt vård- och omsorgsförvaltningen. Hittills i år har 101 av dem väntat mer än tre månader.

Så här har det sett ut tidigare:

  • För ett år sedan stod 87 personer i kö och det året var det bara två två personer som fick vänta mer än tre månader.
  • 2017 bestod kön av 65 personer och facit för året blev att kommunen överskred den stipulerade väntetiden i två fall.

Flera skäl till kön

Enligt vård- och omsorgsnämnden finns det flera skäl till årets långa kö. Ett vårdboende fick oplanerat renoveras. Samtidigt stannar de som flyttar in på ett boende allt längre tid och då blir det färre lediga lägenheter.

– Vi har ungefär lika många platser på våra vårdboende idag som de senaste tre åren men trots totalt sett färre ansökningar ökar kön, konstaterar omsorgsdirektör Annika Andersson i ett pressmeddelande.

Nu har kommunen fått köpa in korttidsplatser i andra kommuner till de som inte kan vara hemma i väntan på en plats på vårdboende.

I slutet av augusti hamnar frågan på politikernas bord. Då ska vård- och omsorgsnämnden diskutera åtgärder för att korta kön.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer