Under höstterminen har det varit stökigt på Snyggatorpsskolan i Klippan. Foto: Leonora Toplica

Hot och utpressning mot elever i Klippan: ”Rena gangstermetoder”

Uppdaterad
Publicerad

Videoklipp på elever som stör på lektioner och provocerar lärare har cirkulerat på sociala medier. Snyggatorpsskolan, som är en F-9 skola i Klippan, har utsatts för bränder, skadegörelse och utpressning mot elever. Flera polisanmälningar har gjorts och skolan har haft det minst sagt stökigt under höstterminen.

– Det är synnerligen allvarligt, rena maffia- och gangstermetoder. Ett litet antal individer kan ställa till det för väldigt många, säger Rune Persson (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

En förälder hörde av sig till skolan när han fick kännedom att hans barn hade blivit pressad på pengar av andra elever på skolan.

– Jag kontaktade polisen och socialtjänsten direkt. Det tog ungefär en vecka så hade vi ett antal namn som vi kunde agera på. Vi är en skola på 600 elever. Jag tror vi pratar om sju, åtta elever som är utsatta, säger Marie Gärdby, rektor på Snyggatorpsskolan.

Oroliga föräldrar

En rapport från Klippans kommun visar att det har inträffat 262 incidenter i kommunens skolor, varav 42 procent är kränkningar på Snyggatorpsskolan. Det är både verbala och fysiska kränkningar.

– Många av våra elever har ett språk som är hårt. Vi har absolut nolltolerans, för oss handlar det om att agera. Inga kräkningar är okej.

Flera föräldrar berättar att de är oroliga över att deras barn ska vistas i en otrygg miljö.

– Som förälder är jag ständigt orolig och rädd. Det är en fruktansvärd känsla att bära på, säger en mamma vars barn går på Snyggatorpsskolan.

– Det är fruktansvärt. Varje dag skickar jag iväg mitt barn utan att veta att hon är i trygghet, säger en annan förälder.

Marie Gärdby berättar att skolans åtgärder har resulterat i att förhållandena blivit bättre. Bland annat har det varit viktigt att informera vårdnadshavare om situationen på skolan.

Poliser i korridorerna

Vid flera tillfällen har poliser synts till i skolan.

– Poliser är på plats i skolan och de kommer ibland. Vi har inte haft poliser patrullerande men vi har haft poliser på besök och mer under en period, säger Marie Gärdby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.