Under sportlovet kan lediga barn testa på hur det var på 1700-talet. Foto: SVT

Sportlov på Fredriksdal – en resa i tiden

Publicerad

Den här veckan kan sportlovslediga barn bege sig till Fredriksdal i Helsingborg för att känna på hur det var på 1700-talet. En av sakerna man gjorde på den tiden var att baka knäckebröd.

Bakvanan hos knäckebrödsbagarna under onsdagen varierade. Alice Karlsson, 13 år, brukar till vardags hålla sig till muffins och tårtor men ser charmen i all typ av matlagning.

– Man får vara kreativ och sedan får man äta det, sa hon.

Det fanns lokalt odlade kryddor till hands för den som ville sätta personlig prägel på sitt knäckebröd. Något de lite yngre besökarna ställde sig skeptiska till.

Det var häftigt när knäckebröden försvann in i den stora ugnen tyckte barnen. Foto: SVT

Den eldsprakande ugnen väckte däremot större intresse och det var stora ögon när bakverken försvann in i värmen.

Kalle Larsson, 10 år, gav i förväg ett svagt betyg till sin egen skapelse.

– Den är inte riktigt rund, ser mer äggformat ut, konstaterar han.

Spökar i huset

Brygghuset, där bakningen sker, bär på en lång historia. I över hundra år var det tjänstefolkets plats och fungerade även som ölbryggeri, tvättstuga och tjänsteboningar.

– Man känner hur det tassar och pratar i väggarna här, sa Åsa Hässlekvist kulturhistoriker på Fredriksdal.

Ugnen som eldas med björkved kräver en del jobb. Redan två-tre dagar innan bakning så eldas det för att stenplattorna ska bli varma nog för bakning. Just björkveden gör att knäckebröden får en särskild smak.

– Jag tänker när jag står här med huvudet i ugnen att här har kvinnor stått sedan 1799 och känt samma värme som jag, sa Anna Jönsson guide och kulturhistoriker på Fredriksdal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.