Rester av bekämpningsmedel har hittats i dricksvattnet i Örkelljunga. Foto: TT/Marit Hommedal

Rester av bekämpningsmedel i orenat vatten i Örkelljunga

Uppdaterad
Publicerad

Efter provtagningar har rester av bekämpningsmedel hittats i råvattnet i Örkellljunga kommun. Trots detta kan dricksvattnet användas till mat och dryck, enligt NSVA och Söderåsens miljöförbund.

NSVA, Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp, har gjort provtagningar i råvattenbrunnar i Örkelljunga kommun och upptäckt rester av bekämpningsmedel i råvattnet.

Några av provresultaten visar halter som är över gällande gränsvärdet för ett ämne som bildas när det numera förbjudna bekämpningsmedlet Tolylfluanid bryts ner.

– Vi misstänker att det är ett resultat av användning av bekämpningsmedel främst använd inom odling men mer än så vet vi inte i dagsläget, säger Malin Pommer, chef för avdelning livsmedel och åldersbegränsade varor Söderåsens miljöförbund.

”Inte farligt”

Däremot anses inte halten av bekämpningsmedelsresterna i vattnet vara häslofarlig.

– Vi ligger väldigt långt under den toxiska gränsen så det är inte farligt, men vi vill ändå berätta att vi hittat detta, säger Jonas Håkansson, chef avdelning dricksvatten NSVA.

Ska vidta åtgärder

Drickvattnet kan därför användas för mat och dryck som vanligt, enligt NSVA.

– För gemene man är det inget problem att använda vattnet som vanligt men vi får ta hänsyn till detta när vi ska bygga kommande anläggningar, säger Johan.

NSVA ska nu utreda och följa upp resultaten i samråd med Söderåsens miljöförbund och ska ta fram ett åtgärdsprogram för att få ner halterna till under gällande gränsvärden.

Provtagningar har gjorts i de kommuner som ingår i NSVA och även i Båstad och Åstorp har rester av bekämpningsmedel hittats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.