• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Foto: SVT/Arkiv

Ridklubb drabbad av smittsam sjukdom

Ett utbrott av den mycket smittsamma hästsjukdomen kvarka har drabbat Helsingborgs fältridklubb. Inga hästar släpps in eller ut ur anläggningen.

Det var den första oktober som det upptäcktes att en häst var sjuk, i vad som senare visade sig vara den mycket smittsamma sjukdomen kvarka. Hästen isolerades och prover skickades till Statens veterinärmedicinska anstalt.

– Det är en anmälningspliktig sjukdom som kan vara dödlig för hästarna, säger Christel Wiberg på Helsingborgs fältridklubb.

Den drabbade hästen mår dock bra men hålls fortsatt isolerad tills man vet var smittan kommer i från.

– Vi hoppas att det är en tyst smitta som den här hästen har haft så det inte är något som kommit in, säger Christel Wivberg.

Ryttare kan inte tävla

Samtidigt så håller man extra koll på övriga hästar, som än så länge inte visat några symtom på sjukdomen. Inga hästar får heller lämna eller komma till anläggningen.

– Om du är tävlingsryttare så måste du kunna bevisa att din häst inte har stått i ett stall med smitta.

Stängningen drabbar nu två ryttare som inte kommer kunna tävla med sina hästar under helgen. Skulle stängningen behöva fortsätta längre blir det betydligt större problem för klubben som har flera evenemang och tävlingar planerade i slutet av månaden.

– Det blir tufft om vi inte håller koll på detta, säger Christel Wiberg.

Kvarka

Visa

Kvarka är en hästsjukdom som bland annat ger feber, svullna lymfkörtlar och förträngningar i luftvägarna. Hästarna kan då få svårigheter att svälja.

Sjukdomen är mycket smittsam och kan spridas vi gemensamma vattenhoar, sadlar och människor.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer