Pia Ahlgren är en av patienterna som får behandling genom ridsjukgymnastik. Foto: Markus Hjortsman

Här rehabiliteras patienter – på hästryggen

Uppdaterad
Publicerad

För fjorton år sedan drabbades Pia Ahlgren av en neurologisk sjukdom. Efter ett livslångt hästintresse har hon nu hittat tillbaka till hästryggen genom ridsjukgymnastik.

Genom rehabiliteringen upplever Pia Ahlgren stora förbättringar både fysiskt och psykiskt.

– Jag får bättre syn, bättre tal och går även bättre efter ett ridpass. Det är alltid bra på hästryggen, berättar hon.

På Söderåsens Forsgård behandlas patienter med olika typer av sjukdomar genom en vedertagen rehabiliteringsbehandling – ridsjukgymnastik. Hästens rörelser gör att patienterna ofta upplever att de mår bättre efter ett träningspass.

Specialutbildade hästar

Ulrika Stengard Olsson driver verksamheten på Söderåsen och har varit ridsjukgymnast sedan 1991. Hon behandlar patienter med olika diagnoser och sjukdomar och utbildar även andra till att bli ridsjukgymnaster.

– Patienterna kan ha allt ifrån psykisk ohälsa och koncentrationssvårigheter till stroke och autism. Många har också varit med om olika typer av trafikolyckor, säger Ulrika.

Patienterna rider på specialutbildade islandshästar som är vana vid ryttare med särskilda behov.

Följ med Pia i stallet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.