Sverigedemokraten Gunilla Schmidt kan förlora uppdrag

Publicerad

Sverigedemokraten Gunilla Schmidt har blivit polisanmäld för sitt sitt uttalande om flyktingar som söker asyl i Sverige. Nu riskerar hon att få lämna sitt uppdrag som nämndeman i Helsingborgs tingsrätt.

Tingsrätten har sökt Gunilla Schmidt (SD) sedan det blev känt vad hon skrivit i sociala medier.

– Vi har försökt nå henne både via sms och telefon men inte fått något svar, säger lagman Ylva Norling Jönsson, chef för tingsrätten i Helsingborg.

Gunilla Schmidt kommer inte att få tjänstgöra som nämndeman förrän lagmannen har pratat med henne.

– Jag anser att hennes uttalande är ytterst olämpligt och oprofessionellt. Det kan skada förtroendet för domstolen, säger Ylva Norling Jönsson.

Många uppdrag som nämndeman

Gunilla Schimdt har tjänstgjort som nämndeman sedan 2011 och suttit i tingsrätten i snitt en gång i månaden.

– När jag har haft mitt möte med Gunilla Schmidt ska jag ta ställning till om hon ska entledigas från sin tjänst som nämndeman. Det är min uppgift att upprätta domstolens förtroende, säger Ylva Norling Jönsson.

Kulspruta mot flyktingar

Den västskånska fullmäktigeledamoten Gunilla Schmidt sitter för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige i Åstorp. Hon är även nämndeman i tingsrätten i Helsingborg . I en diskussion på sociala medier gällande flyktingsituationen har politikern skrivit:

”Danmark OCH Tyskland drar ner på dagpengen som asylsölkande får men INTE Sverige INTE. Klart de vill vidare till Sverige. Kan ingen ställa sig på Öresundsbron med en kulspruta!”

När övriga personer i forumet ifrågasatte politikern och frågar vad kulsprutan ska vara till för svarar denne:

”Du måste vara extremt dum i huvudet”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer