Projektledare Ivan Kuzhicov är mycket nöjd med projektet. Foto: SVT

Så har skånska romer förbättrat sin hälsa

Publicerad

Efter att romska föräldrar uttryckt sin oro över sina barns hälsa startade föreningen projektet ”Bättre hälsa för unga romer”. Efter tre år ska projektet nu avslutas och det är inte bara hälsan som blivit bättre – de ser även framsteg i barnens skolgång.

Vorta Drom är en romsk förening som betyder ”på väg”. Föreningen har ungefär 300 medlemmar och de arbetar bland annat med att hjälpa romer att komma ut i arbetslivet. Det är nu dags att utvärdera det senaste projektet för bättre hälsa. 

– Vi är jättenöjda. Vi har sett positiva resultat även i skolan – barnen får mer energi av att de är ute och rör på sig, menar Ivan Kuzhicov som vill att dessa typer av projekt ska fortsätta i framtiden.

Det är barnen som står i fokus men föräldrarna är också välkomna på alla de aktiviteter föreningen anordnat under åren. Förutom olika former av träning har de även fått träffa en hälsocoach som informerat om hur man kan tänka med kosten för att bli mer hälsosamma. 

– Det är en stor livsstilsförändring och det är svårt, men vi är på rätt väg, säger Helena Horvath, mamma till två barn som deltagit i projektet.

Se mer om Vorta Drom och deras projekt i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.