Foto: Michael Svensson/Åstorps kommun

S + C fortsätter styra Åstorp – trots att KD hoppar av

Uppdaterad
Publicerad

De fyra senaste åren har Socialdemokraterna, Centern och Kristdemokraterna styrt Åstorp. Nu hoppar KD av och de två andra bildar en ny styrande trio med Vänsterpartiet.

Samarbetet mellan S och de två borgerliga partierna räckte till en majoritet den senaste mandatperioden. Nu hoppar KD av och slår ihop sig med Liberalerna och Moderaterna och bildar opposition.

Även om S och C nu fortsätter styra kommunen tillsammans med V så blir det i minoritet med 13 av 31 platser i fullmäktige.

– Vi blir ändå största politiska blocket. Samarbetet mellan oss och Centern har fungerat mycket bra, det är få frågor där vi inte varit överens, säger Ronny Sandberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Men det nya styret blir beroende av stöd från antingen den borgerliga alliansen eller Sverigedemokraterna för att få ihop sina kommande förslag – båda har nio platser i fullmäktige.

– Vi kommer att hålla alla i oppositionen informerade om våra förslag i god tid, säger Ronny Sandberg (S).

Inga förhandlingar

Han tillbakavisar att det skulle handla om samarbete eller regelrätta förhandlingar.

– Men i minoritet måste vi förändra vårt arbetssätt och hålla alla dörrar öppna för en dialog.

Men om stödet har ett pris?

– Det får vi ta ställning till då. Men vårt mål är att hitta en majoritet för att föra Åstorp framåt, säger Ronny Sandberg.

SVT Nyheter Helsingborg har inte kunnat nå varken Sverigedemokraterna eller den borgerliga alliansen för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Åstorp

Mer i ämnet