Efter att ha haft undervisning på distans kommer nu Blekinges skolelever att kunna återgå till skolan i augusti. Foto: TT

Så blir undervisningen för nordvästskånes gymnasieelever

Uppdaterad
Publicerad

Gymnasieeleverna i nordvästra Skåne kommer att få komma tillbaka till skolan och ha undervisning i klassrummen – i alla fall vissa dagar och veckor. Detta efter regeringens besked om möjlighet till närundervisning i viss utsträckning.

Regeringen gav under torsdagen besked att landets gymnasieelever, som sedan i höstas haft allt skolarbete på distans, nu får möjlighet till  viss närundervisning i klassrum.

De nordvästskånska kommunerna följer rekommendationerna och redan nästa vecka kommer vissa gymnasieelever ha undervisning på plats i skolan. I exempelvis Landskrona kommer eleverna i årskurs tre ha närundervisning onsdag till fredag nästa vecka.

Coronavirus i Skåne

– Vi gör en stegvis återgång med försiktighet. Min ambition är att så många som möjligt ska kunna komma tillbaka till vanlig undervisning så snabbt som möjligt, säger Fredrik Menkus Wegbratt, chef på utbildningsförvaltningen i Landskrona.

Roterande schema

Helsingborg inför också växelvis distans- och närundervisning, där maximalt en tredjedel av eleverna kommer vara på skolan samtidigt.

– Vi planerar med roterande schema där vi tar in olika årskurser i olika perioder. Det ser lite olika ut på olika skolor men generellt är vårt upplägg att man är inne i skolan en vecka och att man sedan har distans övriga veckor, säger Christian Olosson, gymnasiechef Helsingborgs stad.

Varannan vecka i skolan

I Båstad återgår gymnasiet till växelvis undervisning så att cirka 140-150 elever kan vara på skolan och att 50-60 elever fjärrundervisas.

Ängelholms kommun har sedan innan mellan 180-260 elever på gymnasiet som har undantagits distansundervisning. Där kommer nästa vecka att tas till att planera för resterande elevernas ankomst och växelvis närundervisning införs för dem den 1 februari.

I klippet nedan kan du se vilka fler coronaåtgärder regeringen presenterade under torsdagen.

Så blir gymnasieundervisningen i Nordvästskåne

Helsingborg:

”Vi följer Folkhälsomyndigheten och regeringens rekommendationer och kommer att gå över till kombinationen av distans och närundervisning. Varje elev ska garanteras minst 20 procent närundervisning men max en tredjedel av eleverna får vara på skolan samtidigt. Vi kommer ha roterande schema där en årskurs i taget vistas på skolan”, säger Christian Olsson, gymnasiechef Helsingborg.

Landskrona:

Öresundsgymnasiet kommer delvis att återgå till så kallad närundervisning från vecka 4. Den 25 och 26 januari (måndag och tisdag) har samtliga elever på Öresundsgymnasiet (med undantag av IM) fjärrundervisning enligt gällande schema. De elever som har haft närundervisning fortsätter med det.

Den 27–29 januari (onsdag till fredag) har samtliga elever i årskurs 3 närundervisning enligt gällande schema. De elever som tidigare har haft närundervisning (inklusive IM) fortsätter med det. Elever i årskurs 1 och 2 har fjärrundervisning.”, skriver kommunen på sin hemsida.

Ängelholm:

”Folkhälsomyndighetens nya rekommendation innebär att Ängelholms gymnasieelever kan återgå till undervisning på plats kombinerat med distans- och fjärrundervisning. Rekommendationen gäller från och med den 25 januari, men första veckan fortsätter eleverna som tidigare planerat med cirka 180-260 elever på plats samtidigt som skolan planerar för elevernas ankomst och nödvändiga praktiska lösningar. Det nya utbildningsupplägget nedan kommer att gälla först från och med vecka 5 och till och med den 1 april” skriver kommunen på sin hemsida.

Klippan:

”Klippans kommun följer Regerings, Folkhälsomyndighetens och Region Skånes uppdaterade rekommendationer och inför blandad distans- och närundervisningen på våra gymnasieskolor, i första hand till och med den 1 april.

Vi har kontinuerliga avstämningar och vår ambition är att kunna bedriva all undervisning på plats i skolorna så snart situationen med smittspridningen tillåter det.”, skriver kommunen på sin hemsida.

Båstad:

”Gymnasieskolan går över till växelvis undervisning. Rektor på Akademi Båstad har tillsammans med förvaltningen bedömt möjligheterna att skolan undervisar cirka 140-150 elever på plats och säkerställer att Folkhälsomyndighetens rekommendationer följs samt att cirka 50-60 elever fjärrundervisas. Ett möjligt alternativ kan se ut som följer, förstaårseleverna heltidsstudier på plats, andraårselever varannan vecka, tredjeårseleverna varannan vecka.”, skriver kommunen på sin hemsida.

Örkelljunga:

”Distansundervisningen fortsätter men lärarna har möjlighet att, efter behov i begränsad form och med god framförhållning, kalla in enskilda elever eller elevgrupper för undervisning på plats i skolan.

Beslutet rörande Utbildningscentrum gäller i första hand fram till vecka 8. Därefter fattas nya beslut rörande undervisningsform och tillvägagångssätt i syfte att succesivt öka kombinationen av fjärr- och närundervisning efter vecka 8 fram till den 1 april.”, skriver kommunen på sin hemsida.

Höganäs:

Utifrån regeringens nya direktiv vid presskonferensen den 21 januari har Utbildningsnämndens ordförande Pia Möller, i samråd med smittskydd Skåne, tagit beslut om successiv övergång till närundervisning på Kullagymnasiet från och med 25 januari”, skriver Höganäs kommun på sin hemsida.

Svalöv:

Fjärr- och distansundervisning för eleverna förlängs till att även omfatta dagarna den 25:e och 26:e januari. Under perioden 27 januari till den 5 februari kommer varje elev på Svalöfs gymnasium att bedriva 20-30 procent av sin undervisning i skolan.”, skriver kommunen på sin hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet