Laxarna simmade fel. Nu har laxen gjort sig hemmastadd i Vege å. Foto: Gorm Kallestad / TT

Fiskar simmade fel – så fick Vegeån nytt laxbestånd

Uppdaterad
Publicerad

Normalt är lax en fisk som sällan missar sin barndomså när det är dags att själv föröka sig. Men en del simmar fel. Så blev Vege å plötsligt en laxå för 14 år sedan.

Den 55 kilometer långa Vegeån går från Söderåsen till Skälderviken där den mynnar ut. Fram till år 2006 fanns det inte lax i ån – men då började de plötsligt etablera sig. Under 14 har har nu den nya laxen ynglat av sig  och har gjort sig hemmastadd i ån. Beståndet har sakta ökat.

Länsstyrelsen vet varför

Nu har länsstyrelsen utrett hur det kom sig att laxen hamnade där. Och rapporten visar att det började med ”felvandrare”, laxar som så att säga tar fel å när de skulle upp och leka, föröka sig.

– Normalt söker sig laxar alltid tillbaka till sin egen barndomstrakt. De orienterar sig med lukten av det egna vattnen, säger Kim Berndt, vattenhandläggare på länsstyrelsen i Skåne.

Kan vara för trångt

Så varför missar ”felvandrarna” sina egna åar? Det kan finnas flera skäl, enligt Kim Berndt.

– Det kan finnas för mycket fisk i det egna vattendraget och det triggar en del av söka sig till andra åar. Eller också handlar det om en slump eller att de tappat orienteringen.

Är miljön i den nya ån bra så stannar de. Och så småningom föds nya laxyngel som växer upp och sedan hittar tillbaka dit.

Inte människor

Någon gång kan det handla om att människor i smyg planterat ut fisk i vattendraget. Men inte den här gången, tror länsstyrelsen:

– Våra DNA-undersökningar tyder på att laxen i Vegeå kommer från Rönne å och Ätran, två åar som ligger nära Vege å, säger Kim Berndt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.