Sjukfrånvarande elever från Varagårdsskolan för följa undervisningen på länk. Foto: Leonora Toplica

Så går distansundervisningen till på Varagårdsskolan

Uppdaterad
Publicerad

Varagårdsskolan i Bjuv har en hög sjukfrånvaro, 50 procent av skolans elever är hemma. Nu har man påbörjat digitalundervisning för dem elever som är hemma – samtidigt som de vanliga undervisningarna pågår i klassrummen.

I klassrummen står hälften av stolarna tomma.

– Vi haft en ökande sjukfrånvaro, förra veckan hade vi 270 elever som var borta av 579. Det har varit mycket oro och många frågor men vi har försökt att hjälpa alla till att ha ett lugn, säger Annette Isberg, rektor på Varagårdsskolan.

Nu har eleverna hemma möjlighet att följa undervisningen via länk.

– Det är en utmaning att ha elever på plats i klassrummet och samtidigt ha andra på distans. Vi har gjort en omställning på bara en veckan och fått tänka om. Arbetsbördan är mycket högre för alla lärare men samtidigt samlar alla sig och visar styrka och hjälper varandra.

Olika plattformar

Med hjälp av olika verktyg som google classroom och olika plattformar som youtube, kan eleverna hemma följa undervisningen och göra sina skoluppgifter. Fares Drira som är hemma med förkylningssymptom är nöjd med lösningen.

– Det fungerar jättebra, om man har kameran på så känns det som en vanlig lektion, säger han.

Eleven Fares Drira är hemma med förkylningssymptom och följer undervisningen på länk. Foto: Leonora Toplica

Både lärare och elever tycker att det är en lugnare miljö nu.

– I klassrummet upplever jag inte att det är några problem utan tvärtom, det blir mindre grupper och fler får hjälp, säger läraren Håkan Larsson.

Svårt med yngre elever

Största utmaningen för skolan har varit att införa distansundervisning för elever från förskoleklassen till tredje klass.

– Vi försöker utrusta de eleverna genom att ge stöd till föräldrarna digitalt. Våra lärare jobbar på att skapa plattformar för att ge det stödet, säger Annette Isberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.