Elever på Åbyskolan i Klippan väntar på att drogtestas. Bild från när SVT besökte skolan 2019. Foto: SVT/Markus Hjortsman

Så går det till när elever drogtestas i Klippan

Uppdaterad
Publicerad

Sen fem år tillbaka drogtestas alla elever på Klippans gymnasium. Allt färre elever har spår av droger i urinen – och analyser av samhällets avloppsvatten pekar åt samma håll.

En skara vuxna, ledda av skolkurator Bert-Inge-Karlsson, går in i ett klassrum på Åbyskolan i Klippan, en av skolorna i Klippans gymnasium. Det är dags för drogtest.

– Eleverna ska vara oförberedda. Då minskar risken för fusk med urinprovet, säger Bert-Inge Karlsson.

Först blir det ett samtal med eleverna om droger och rökning, sedan är det dags att kissa i en mugg. Drogtesterna är frivilliga men det är mycket få elever som tackar nej.

Analyser av samhällets avloppsvatten visar på en stadig minskning av droger som cannabis, amfetamin och kokain. Samma utveckling har noterats i skolan – allt färre tester visar på spår av droger.

Ibland svårt att säga nej

Den här dagen finns landshövding Anneli Hulthén på besök på skolan. Som politiker engagerade hon sig i just narkotikafrågor. Om drogtester i skolorna är rätt väg att gå vill hon inte sia om.

– Men man får gå försiktigt tillväga så att man inte inkräktar på elevernas integritet, säger hon.

På vissa program, som där körning ingår i undervisningen, är det svårt att säga nej. Det kan äventyra praktik och vissa moment i undervisningen.

– Skolan måste veta att eleverna är drogfria när de skicka ut på praktik, säger Bert-Inge Karlsson.

Alla var drogfria

Vi pratar med en av de nytestade eleverna, Isak Ahlvin. Han tycker att testerna är bra.

– Det är lättare än man tror att komma över droger i Klippan, säger han.

Hur gick det den här gången?

– Alla drogfria, konstaterar Bert-Inge Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.