Enligt sjukhuschefen Harald Roos har Helsingborgs lasarett hittat fungerande rutiner för att hantera Covid-19. Foto: Caroline Larsson / SVT

Så har Helsingborgs lasarett förberett sig på en ny coronavåg

Publicerad

Helsingborgs lasarett ska, liksom sjukhusen i Kristianstad och Ystad, kunna skicka patienter med Covid-19 som behöver intensivvård till Lund eller Malmö. Genom att samla patienterna hoppas man fria Helsingborg, Kristianstad och Ystad från att ha rena Covid-IVA-avdelningar. 

– De drar väldigt mycket resurser och påverkar övrig verksamhet väldigt mycket, säger Helsingborgs lasaretts sjukhuschef Harald Roos. Det som kan bli effekten av en sådan strategi är att vi i Helsingborg då kanske tar operationspatienter från Malmö och Lund.

Även under våren fördelade sjukhusen i Skåne patienter mellan sig. Den nya strategin syftar dock till att samla majoriteten av Covid-19-patienterna som behöver intensivvård på avdelningar i Lund och Malmö så att de mindre sjukhusen ska kunna fortsätta bedriva den ordinarie vården utan samtidigt ha särskilda Covid-IVA-avdelningar.

Har hittat rutiner

Enligt sjukhuschefen har man lärt sig mycket från vårens hantering av smittan och arbetar nu efter inarbetade rutiner för att isolera smittade eller misstänkt smittade patienter och samtidigt skydda vårdpersonalen och patienter som söker vård för annat. Exempelvis finns en egen ingång till akuten för Covid-patienter och det finns utökade möjligheter att isolera patienter jämfört med tiden före pandemin. 

– Det är viktigt att vi har rutiner som är anpassade efter detta och det tycker jag att vi har, säger Harald Roos.

Ny våg är förväntad

När SVT träffar sjukhuschefen på fredagsmorgonen bedömer han att läget är under kontroll. 12 patienter med Covid-19 vårdas på Helsingborgs lasarett, men ingen av dessa på IVA. Även fortsatt kommer lasarettet ha plats för enstaka IVA-patienter om läget kräver det, exempelvis om någon är för sjuk för att transporteras. 

Är ni rustade för en ny våg?

– Så som vi tolkar smittspridningssituationen just nu så måste vi absolut vara det, säger Harald Roos. Vi förväntar oss att vi får en ökad belastning på sjukvården, inte minst här i Helsingborg, inom kort. Det kan vara aktuellt att gå upp i stabsläge men vi är inte alls där i nuläget. Det är ett långt steg kvar innan vi kommer upp i en liknande påverkan som vi hade under våren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.