Anders Månsson (S), mångårig starke man i Bjuv, tror att det nya läget med EBO-lagen kan påverka kommunen. Foto: SVT

När andra kommuner stänger gränserna – så kan Bjuv drabbas

Uppdaterad
Publicerad

Bjuv är omringad av kommuner som nu fått lov att begränsa inflyttningar via den nya ebo-lagen, lagen om eget boende. Det kan få konsekvenser för den fattiga grannkommunen.

Helsingborg, Landskrona, Perstorp och Åstorp finns med på listan över de 32 kommuner som i nya ebo-lagen får möjlighet att slippa betala stöd till asylsökande som flyttar till utsatta delar av staden.

Ebo står för eget boende och ger asylsökande rätt att bosätta sig var de vill.

De tre förstnämnda kommunerna har bestämt att hela kommunen är ett utsatt område. Åstorp fattar beslut om sin linje först nästa vecka.

Inklämt mellan ebo-kommunerna

Bjuv med ungefär 15 500 invånare ligger inklämt mellan de stängda kommunerna. En granskning som SVT Nyheter har gjort pekar ut den kommunen som nummer tio på listan över samhällen som har den tuffaste situationen i landet, socialt och ekonomiskt. Samtidigt får Bjuv inte stänga kommungränsen.

Under förra året ökade kostnaderna för försörjningsstödet med totalt en miljon kronor. Enligt kommunen handlade en del men inte allt om ebo-inflyttningar. Samtidigt har arbetslösheten ökat.

”Skulle kunna bli svårt”

Bjuv har nyligen gått igenom ett maktskifte – Socialdemokraterna petades ner från tronen och Sverigedemokraterna tog över med Moderaternas hjälp.

Men den nya ordföranden i kommunstyrelsen säger nej till att prata med SVT Nyheter Helsingborg om kopplingen mellan den socioekonomiska läget i Bjuv och ebo-lagen.

Istället berättar Anders Månsson (S), mångårig starke man i kommunen, om läget i Bjuv och tänkbara konsekvenser av de nya bestämmelserna.

– Vi är en fattig kommun. Och det finns få lediga bostäder. Det skulle kunna bli svårt om många väljer att flytta hit enligt ebo-lagen, säger han.

Hör mer i videon ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.