Se Helsingborgs klimatstrateg visa hur höjda havsnivåer skulle påverka staden. Foto: SVT/TT

Så kan stigande havsnivå och extremväder drabba Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Våldsamma skyfall, kraftiga stormar och en stigande havsnivå – i framtiden kan Helsingborg bli översvämmat ända upp till Stortorget. Scenariot skissas i Helsingborgs stads klimatrapport.

Adventsstormen 2011. Stormarna Sven och Simone år 2013. Gorm och Egon två år senare. Ovädret Urd 2016.

Minns ni när de härjade i Helsingborg och resten av Nordvästskåne?

Klimatkrisen

Kustnära vägar, som Strandvägen i Helsingborg, blev tillfälligt till havsbotten. Tonvis med sand spolades bort längs hela kusten. Tak blåstes av, bryggor slets i bitar, källare vattenfylldes. Vi talar om en total nota för att återställa allt på miljontals kronor.

Havet stiger

I Helsingborg varnar kommunen för att det här bara är början. Klimatförändringarna kommer att skapa extremväder. Kraftiga regn, vindar med orkanstyrka – och en stadigt ökande havsnivå. Allt detta finns med i stadens klimatrapporter.

Den talar om olika scenarior i framtiden där dessa faktorer kan pressa Öresund till mer eller mindre permanenta nivåer på allt mellan 2,30 till 3,50 meter över dagens nivåer.

”Måste planera”

.I värsta fall kan vattnet tränga ända upp till mitten av Stortorget och förvandla Järnvägsgatan till en mindre flod.

– Det kanske händer om femtio eller hundra år. Men det är nu vi måste börja planera åtgärder, säger klimatstrateg Stina Sandgren.

Följ med Stina Sandgren på en vandring mellan de olika  befarade vattennivåerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet